IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната са се повишили през юли

Очакванията за следващите 12 месеца са останали на ниво от 3,4%, показва проучване на ЕЦБ

15:40 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната са се повишили през юли, оставайки над целта на Европейската централна банка от 2%, докато представителите ѝ обмислят дали да повишат, или да оставят лихвите на същото равнище следващата седмица.

Очакванията за следващите 12 месеца са отанали на ниво от 3,4%, но показателят, измерващ възприятията за три години напред, се е повишил до 2,4% от 2,3%, съобщиха от Европейската централна банка(ЕЦБ) във вторник в своето месечно проучване, цитирано от Bloomberg.

Потребителските очаквания в еврозоната са се повишили през юли. Графика: Bloomberg/Евростат Потребителските очаквания в еврозоната са се повишили през юли. Графика: Bloomberg/Евростат

Резултатите са най-новите важни инфлационни данни преди срещата на 14 септември, за която гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че или ще остави на пауза безпрецедентната кампания на затягане на паричната политика, или ще повиши лихвите отново.

Миналата седмица стана ясно, че базисната инфлация, която централните банкери следят внимателно, се е забавила през август, въпреки че общата е останала на същото равнище. С нивото си от 5,3% и двете остават доста над целта на ЕЦБ от 2%.

Паричните пазари смятат, че има 25% възможност за увеличение на лихвения процент до 4% следващата седмица, докато до достигане на връх на лихвите в края на годината се очакват увеличения от 15 базисни пункта.

По-рано във вторник главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн сподели предпазливо оптимистичните си очаквания за цените, заявявайки, че забавянето на ръста на цените на стоките и услугите е добре дошло и че базисният инфлационен натиск ще продължи да отслабва.

„Наистина очакваме прословутата базисна инфлация да се забави през есента“, коментира той той пред ирландския уебсайт Currency. „Бих искал да подчертая факта, че се наблюдава известно охлаждане на инфлацията при стоките и услугите, което е добре дошло.“

Въпреки това членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пиер Вунш предупреди през уикенда, че може да се наложи ново увеличение на лихвата по депозитите, която в момента е на ниво от 3,75%.

„На мнение съм, че може би трябва да увеличим лихвите още малко“, каза ястребово настроеният гуверньор на Белгийската централна банка, добавяйки, че „идеята, че ще трябва да направим пауза все някога, не е изключена.”

Някои централни банкери се тревожат за перспективите пред икономиката на 20-те държави в еврозоната заради лихвените повишения, а проучването на ЕЦБ разкри, че и потребителите също са станали малко по-песимистично настроени. Те очакват растежът на брутния вътрешен продукт да намалее с 0,7% през следващите 12 месеца в сравнение със спад от 0,6% през юни.

Други данни, публикувани във вторник, показаха, че секторът на услугите, който помогна на еврозоната да избегне рецесията на фона на спад във фабричния сектор е бил по-слаб, отколкото се очакваше през август.

Оттук нататък "ще трябва да бъдем много внимателни по отношение на начина, по който разглеждаме бъдещите перспективи за паричната политика", заяви по-късно през деня гуверньорът на Италианската централна банка Иняцио Виско.

От проучването стана ясно, че очакванията за нивото на безработица през годината са останали непроменени (11%). Потребителите са споделили, че виждат ръст на номиналните доходи от 1,1% през следващите 12 месеца. При номиналните цени на жилищата проучването не отчита промяна спрямо май – потребителите очакват жилищата им да поскъпнат с 2,1%, а възприятията за лихвите по ипотечните кредити за следващите 12 месеца са се повишили до 5,1% от 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още