IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Нова Зеландия се е завърнала към растежа през второто тримесечие

От Централната банка обаче очакват свиване през последните две тримесечия от годината

10:48 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Нова Зеландия се е разраснала над два пъти повече, отколкото очакваха икономистите през второто тримесечие, а ревизията на данните за предходното тримесечие показа, че страната не е била в рецесия през първите три месеца от годината, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,9% за периода от април до юни, съобщиха от статистическата служба в Уелингтън в четвъртък, надминавайки очакванията на икономистите за ръст от 0,4%. Растежът на БВП за първото тримесечие беше ревизиран във възходяща посока до нулев (първоначално данните отчетоха спад от 0,1%), което означава, че икономиката едва е избегнала техническа рецесия след като се сви през последните три месеца на 2022 г.

Икономиката на Нова Зеландия се е разраснала повече от очакваното през второто тримесечие. Графика: Bloomberg Икономиката на Нова Зеландия се е разраснала повече от очакваното през второто тримесечие. Графика: Bloomberg

Изненадващите икономически данни носят известно спокойствие на управляващата Лейбъристка партия, която изостава значително в социологическите проучвания само три седмици преди парламентарните избори. Въпреки че министър-председателят Крис Хипкинс твърди, че икономиката e достигнала преломен момент, някои анализатори очакват тя отново да отслабне през остатъка от годината, тъй като високите лихви свиват разходите на домакинствата.

„Остава да видим дали инфлационният натиск ще се разсее достатъчно бързо, за да удовлетвори Новозеландската централна банка“, заяви Дарън Гибс, старши икономист в Westpac. „Смятаме, че данните от днес увеличават вероятността Новозеландската централна банка в някакъв момент да реши, че е нужно да затегне леко паричната си политика, както спомена миналия месец“, допълни той.

През август Новозеландската централна банка потвърди, че е приключила с лихвените повишения, но прогнозите ѝ открояват малък риск от ново увеличение през следващите 12 месеца. Според тях икономиката се очакваше да се върне към растеж през трите месеца до юни, но до се свие отново през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Управлението на икономиката е важна тема и на предизборната кампания, като опозиционните партии обвиняват правителството за високата инфлация и увеличаващите се лихви по ипотечните кредити. Новозеландците отиват до урните на 14 октомври.

Министърът на финансите Грант Робъртсън заяви, че днешните данни за БВП доказват правилния подход на правителството към трудностите.

„Новозеландската икономика се справя по-добре от очакваното“, коментира той и добави: „Това е един положителен резултат, особено след като Новозеландската статистическа служба потвърди, че в началото на годината не е имало рецесия. Сега икономиката е със 7,7% по-голяма, отколкото в началото пандемията.“

„Прогнозите на Международния валутен фонд показват, че през следващата година икономическият ни растеж ще бъде сред най-слабите в целия свят“, заяви лидерът на опозицията Никола Уилис. „Реалността за затруднените новозеландци изглежда сякаш икономиката вече е в рецесия“, каза той.

Нарастващата имиграция е още един от факторите, които помагат на икономиката да расте. През годината до юни в Нова Зеландия са пристигнали рекорден брой души (92,6 хил.), засилвайки търсенето на имоти и жилища под наем.  

Въпреки това икономическата експанзия е изпреварила растежа на населението, като БВП на глава от населението е нараснал с 0,2% през второто тримесечие, става ясно от днешния доклад.

Спрямо година по-рано икономиката е нараснала с 1,8%, което е повече от медианната прогноза на икономисти за 1,2%, но по-малко от годишния темп на растеж от 2,2% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още