IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е напът да се размине с дефлацията, която изживя Япония

Индексът на цените за всички сектори на World Economics в Китай е на ниво от 50,9 пункта през септември

11:36 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените в Китай се възстановяват – това показват данните от независимо проучване, изготвено от World Economics, което е още едно доказателство, че най-лошото за втората по големина икономика в света може би е отминало, облекчавайки за момента опасенията за дефлация като тази, която изживя Япония, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените за всички сектори e достигнал 50,9 пункта през септември – най-високото му ниво от 14 месеца насам, твърдят от компанията за данни World Economics, която първа е разработила глобалните индекси на мениджърите по поръчките (PMI), сега собственост на S&P Global.

„Това предполага, че страховете от дефлация в Китай, която би могла да доведе до период на нисък или отрицателен растеж като в Япония, са преувеличени“, се казва в изявлението на компанията за проучвания. „Признаците за възстановяване на растежа, в безспорно най-големия двигател на световната икономическа експанзия през последните десетилетия, вече са малко по-положителни“.

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай са нараснали през август. Графика: Bloomberg Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай са нараснали през август. Графика: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай загуби инерцията си от април насам, тъй като търговията се забавя, a кризата в имотния сектор удря търсенето, строителната активност и цялостното доверие. Това, от своя страна, предизвика безпокойство, че Китай навлиза в „рецесия при счетоводния баланс“, както Япония преди десетилетия. В такава ситуация домакинствата и предприятията започват да плащат дълговете си, вместо да инвестират или да харчат средствата си и по този начин да подкрепят икономиката, което води до продължителен период на дефлация и икономически спад.

Данните от последното проучване са още един от ранните признаци на подобрение. Официалните данни на китайското правителство също показаха, че икономиката се е засилила през август благодарение на бума на пътуванията през летния сезон и повечето стимули, които правителството въведе. Ръстът на фабричното производство и продажбите на дребно надхвърли очакванията миналия месец, а търсенето на кредити се подобри. Въпреки това предизвикателства остават, тъй като имотният сектор в страната продължава да затъва.

Проучването на World Economics показа, че секторът на услугите е бил основен двигател на възстановяването, като показателят, който измерва цените в сектора, се повишил до 53,2 пункта през септември. Измерителят за фабричния сектор е останал под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, но с нивото си от 49 пункта, резултатът на индекса е най-високият от осем месеца насам, пише в изявлението.

Същевременно индексът за ръста на продажбите във всички сектори се е увеличил до 53,1 пункта, подкрепен от растежа в сектора на услугите, достигнал петмесечен връх, въпреки че фабричният сектор в най-добрия случай е останал с нулев растеж този месец, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още