IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите печалби на китайската индустрия са пореден индикатор за икономическото възстановяване

Печалбите на китайските индустриални компании са се увеличили със 17,2% на годишна база през август

15:43 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбите на китайските индустриални фирми са нараснали през август за първи път от над година насам – пореден знак, че икономиката на страната се стабилизира, съобщава Bloomberg.

Печалбите на китайските индустриални компании са се увеличили със 17,2% през август спрямо същия период, година по-рано, сочат данни, публикувани от статистическата агенция на Китай в сряда. Августовският резултат е първият месечен ръст от втората половина на 2022 г. насам, коментира анализаторът на NBS Ю Уейнинг в изявление .

Печалбите на китайските индустриални фирми се възстановяват след продължителен спад. Графика: Bloomberg Печалбите на китайските индустриални фирми се възстановяват след продължителен спад. Графика: Bloomberg

През първите осем месеца на 2023 г. печалбите са намалели с 11,7% спрямо миналата година.

Ръстът на печалбите е сигнал, че има вероятност търсенето да се засилва, след като Китайското правителство въведе още повече стимули през последните месеци, за да подкрепи пазара на имоти и да засили потребителските разходи. Китай отчете ръст в индустриалното си производство през август, а дефлацията при цените на производител се забави, което даде тласък на печалбите.

„Със стабилното възстановяване на индустриалното производство и по-добрата връзка между продукцията и продажбите, приходите на индустриалните предприятия се увеличават постепенно“, каза Ю от NBS.

Данните за промишлените печалби през август показват, че производствените цени са се подобрили през този месец, а покачването на цените на суровините е увеличило приходите на секторите нагоре по веригата, каза Жаопен Син, старши стратег за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

„Ако потреблението се подобри, можем да очакваме продължителен ръст на печалбите“, казва той.

„Нарастването на печалбите на индустриалните компании в Китай през август е още един признак, че фабричната активност може би започва да се възстановява. Благоприятните базови ефекти допринесоха за резултата, но общият размер на увеличението предполага, че ефектите от приетите наскоро политически стимули вече се усещат. Предвид основната слабост на вътрешното и външното търсене ще е необходимо време, преди печалбите да се възстановят трайно – тогава ще са необходими още стимули", заяви Ерик Джу, икономист в Bloomberg.

Печалбите на производителите са намалели с 13,7% през първите осем месеца на годината спрямо същия период на миналата, което е забавяне със 4,7 процентни пункта спрямо периода януари-юли, твърдят от статистическата служба.

Икономическият растеж се стабилизира, след като се забави по-рано през годината, въпреки че спадът на пазара на жилищата остава основен риск за перспективите. Икономистите понижиха сериозно прогнозите си за растеж на Китай през годината и новите им прогнози сочат експанзия от 5% сега.

В същото време Китайската централна банка обеща да осигури „по-голяма подкрепа“ за икономиката. Властите ще се съсредоточат върху прилагането на вече въведените мерки за разхлабване на паричната политика и поддържането на „разумно голяма ликвидност“ и на „рационален и стабилен темп“ на растеж на кредитирането, заявиха от Китайската централна банка в изявление на срещата си за паричната политика за третото тримесечие.

Институцията ще „улесни“ възстановяването на цените и задържането им на разумни нива, като ще продължи да разширява подкрепата за приоритетни сектори, включващи малките фирми, екологията, технологичните иновации и инфраструктури, и ще се стреми към намаляване на разходите за финансиране чрез промяна на основните лихви по кредитите и тези по депозитите.

От регулатора отново повториха обещанието си, че са решени да предотвратят прекомерната волатилност в обменния курс на юана и да насърчат стабилното развитие на пазара на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още