IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската фабрична активност спада до петмесечно дъно през октомври

При сектора на услугите също има забавяне, сочат данни от PMI проучване на au Jibun Bank

09:52 | 24.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Япония се е свила за пети пореден месец през октомври, а секторът на услугите е отбелязал най-слабия си растеж тази година през същия месец, показаха данните от проучването за индекса на мениджърите по поръчките на фона на нарастващата несигурност за икономическите перспективи пред третата по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

През октомври индексът на мениджърите по поръчките във фабричния сектор (PMI) на au Jibun Bank в Япония е останал на ниво от 48,5 пункта, на каквото беше и миналия месец. Резултатът се задържа под прага от 50 пункта, разделящ растежа от спада, от юни насам.

Производството се е свило с най-бързия си темп от осем месеца, като това се дължи на спад при новите поръчки, сочи проучването. Притисната от по-ниския капацитет, заетостта е намаляла за първи път от февруари 2021 г.

Ценовият натиск е отслабнал леко, тъй като инфлацията при суровините се забави до тримесечно дъно. Японското правителство каза в петък, че основната инфлация в страната миналия месец се е забавила под 3% за първи път от повече от година.

Данните от PMI проучването през октомври обаче показват допълнително отслабване на сектора на услугите, който подкрепяше японската икономика през последните тримесечия.

Проучването за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на услугите на au Jibun Bank показа, че показателят е спаднал още повече до 51,1 пункта през октомври от 53,8 пункта през септември, отбелязвайки най-бавния темп на растеж в сектора от началото на тази година.

Новите компании се увеличават, но с по-бавни темпове, а търсенето на японски услуги от чужбина е спаднало за първи път от 14 месеца, показва проучването.

„Бизнесът също беше най-песимистично настроен от януари насам, което отразява отслабналия оптимизъм по отношение на бъдещото производство“, смята Джинги Пан, икономически директор в S&P Global Market Intelligence – компанията, която изготвя проучването.

Общият PMI на au Jibun Bank Flash Japan, който съчетава активността както във фабричния сектор, така и в този на услугите, е спаднал до 49,9 пункта през октомври от 52,1 пункта през септември, оставайки под границата от 50 пункта за първи път от декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 6 месеца
Като гледам снимката, вероятно е от времето на ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още