IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фабрики изпращат мрачен месец със слаба активност

Поръчките намаляват, производителите освобождават персонал, а нагласите са песимистични

13:48 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Октомври е бил по-слаб месец за британските фабрики, отколкото се смяташе досега, показаха данни от проучване, публикувано ден преди решението на Английската централна банка. Очаква се тя да потвърди, че ще запази лихвите си високи въпреки признаците на забавяща се икономика, съобщава Ройтерс.

Окончателните резултати от проучването на S&P Global/CIPS за индексa на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричното производство показват, че той е бил на ниво от 44,8 пункта, което е по-ниско от първоначално отчетените 45,2 пункта.

Въпреки че основният индекс за икономическата активност все пак се е повишил от нивото от 44,3 пункта през септември, показателят за производството се е свил за осми пореден месец – най-дългия подобен период от световната финансова криза през 2008-09 г. насам

„Трудните и несигурни пазарни условия доведоха до по-голяма предпазливост както сред производителите, така и сред техните клиенти“, твърдят от компанията, изготвила проучването S&P Global.

Клиентите на територията на страната и в чужбина намаляват поръчките, производителите освобождават персонала си, а нагласите на компаниите в сектора са спаднали до най-ниското си ниво тази година.

Една от добрите новини за Английската централна банка е, че производствените цени са се понижили за шести пореден месец, а цените за продажба също са спаднали, което показва, че част от инфлационния натиск във Великобритания е отслабнал допълнително.

Очаква се Английската централна банка да остави основната си лихва непроменена на ниво от 5,25% в четвъртък, което е втората поредна пауза след 14 последователни увеличения, тъй като се стреми да ограничи рисковете за икономиката, които нивото на инфлация, три пъти по-високо от целта от 2%, би могло да създаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още