IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания е намаляла с най-резкия темп от началото на пандемията

Безработицата е останала на ниво от 4,3% през трите месеца до август

11:25 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания е загубила работни места и през трите месеца до края на август, отбелязвайки най-дългия спад на заетостта от началото на Covid пандемията – знак, че инфлационният натиск може би вече отслабва, пише Bloomberg.

Заетостта е намаляла с 82 хил. души за периода юни-август след спад от 133 хил. през периода от май до края на юли, съобщиха от статистическата служба на страната (ONS) във вторник. Това е третият пореден тримесечен период, в който заетостта е спаднала в сравнение с предходните три месеца и най-лошият такъв от началото на 2021 г.

ONS промени начина, по който изчислява данните, публикувани във вторник, след като вече забави днешните данни за безработицата и заетостта, "за да изготви възможно най-добрите оценки".

Новите резултати показват, че пазарът на труда може да е малко по-затегнат, отколкото показаха предишните данни на ONS. Ревизираният спад на заетостта от 133 хил. души от май до края на юли според новата методология е по-нисък от отчетеното преди това понижение от 207 хил. души.

В по-общ план пазарът на труда се охлажда, намалявайки натиска за повишаване на заплатите, който притеснява Английската централна банка. През септември регулаторът направи пауза след поредица от агресивни увеличения на лихвите, чиято цел беше да забавят икономиката, и очаква безработицата да нарасне в резултат на това.

Безработицата е останала на ниво от 4,2% според новите изчисления, по-ниска от 4,3%, която ONS публикува преди това. Това е най-високото ѝ равнище от почти две години насам в сравнение със само 3,5% преди година, когато компаниите бързаха да наемат персонал след края на блокадите, свързан с Covid-19.

Новите експериментални данни за заетостта и безработицата, публикувани във вторник, бяха съпоставени с по-стари данни, използващи предишната методология. Икономистите се усъмниха в сигналите на доклада, тъй като той отчита както спад на свободните работни места, така и създаване на нови такива, наред със силния ръст на заплатите.

„Тази нова метрика показва, че през последния период равнището на заетост е спаднало леко, със слабо увеличение както в дела на безработните, така и на тези, които нито работят, нито търсят активно работа“, заяви Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS. „Това е част от нашата трансформация на начина, по който измерваме пазара на труда, където въвеждаме подобрено проучване на работната сила, питайки повече хора по различни начини за техния статус на заетост“.

Последните данни засилват дебата в Английската централна банка за това дали е необходимо допълнително затягане на паричната политика за овладяване на инфлацията, която надвишава целта на банката от 2% повече от три пъти.

Централните банкери на АЦБ, начело с гуверньора Андрю Бейли, се срещат отново следващата седмица, за да вземат решение за лихвите. Те заявиха, че данните на ONS за ръста на заплатите „трудно могат да бъдат приравнени с други показатели за ръст на заплатите“.

Някои икономисти в момента се опасяват, че увеличението на безработицата заплашва да насочи икономиката, която вече е в застой, към рецесия.

Централната банка прогнозира, че безработицата ще нарасне до почти 5% до третото тримесечие на 2026 г., тъй като по-високите лихви забавят търсенето в икономиката и овладяват инфлацията. Това е доста над почти 50-годишното дъно от 3,5%, достигнато преди година, но все още остава под нивото на безработица от 6,4% в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още