IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на Британския бюджетен регулатор ще е още по-мрачна

Министърът на финансите ще трябва да се справи и със съществуващата фискална дупка

17:36 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавният бюджетен регулатор на Обединеното кралство вероятно ще стигне до заключението, че увеличаващите се цени на енергоносителите ускоряват инфлацията и я правят още по-упорита, след като установи недостатъците в своя процес на прогнозиране, пише Bloomberg.

В наблюдение, което ще породи безпокойство преди икономическото изявление на финансовия министър Джереми Хънт на 22 ноември, Службата за бюджетна отговорност (OBR) заяви, че погрешно е приела, че енергийните трусове не влияят толкова силно на инфлацията колкото в миналото, като например през 70-те години, защото икономиката използва по-малко такива ресурси в момента, отколкото тогава.

В резултат на това OBR заяви, че е „значително е подценила силата и упоритостта на инфлацията и е надценила нивото на икономическа активност“ в своята прогноза от март 2022 г., точно след руската инвазия в Украйна, която предизвика инфлация при енергията.

Документът от четвъртък отново ще засили опасенията, че OBR може да понижи прогнозите си за растеж следващия месец, което ще има пагубен ефект върху публичните финанси. В различна публикация през август, регулаторът признава, че е правил твърде оптимистични прогнози от 2010 г. насам, надценявайки тенденцията за растеж с около 0,5 процентни пункта.

Инфлацията се е оказала с 2 процентни пункта по-висока от прогнозираната, растежът – с 0,6 процентни пункта по-нисък и правителството в крайна сметка е взело заем от 29 млрд. паунда (35,1 млрд. долара) повече, отколкото очакваше службата през 2022-23 г., пише в годишния доклад за оценка на прогнозите . „Изглежда, че косвеният ефект от цените на енергията върху инфлацията, най-вероятно е бил по-голям отколкото очаквахме“, се посочва още.

Тези изводи ще бъдат отразени в есенната прогнозата на регулатора.

Тези резултати са публикувани след скорошния ръст на цените на петрола и газа, което подсказва, че ще има още лоши новини за Хънт. По време на изявлението си миналата седмица, след като видя ранна прогноза на OBR за растежа и заемите, Хънт каза: „Финансовата ситуация, пред която сме изправени сега, е по-лоша, отколкото тази през пролетта.“

При приемането на бюджета за март той беше критикуван, че има само 6,5 млрд. паунда резерв спрямо правилото си, че дългът трябва да намалява като дял от БВП в рамките на пет години. Никой министър на финансите не е преминавал собствените си тестове с толкова малък резерв, откакто OBR беше създадена през 2010 г.

Хънт на практика отхвърли възможността за намаляване на данъците и каза, че ще направи всичко възможно, за да избегне повишаването им. Според него увеличението на годишните разходи за лихви по дълга с 20-30 млрд. паунда е причината да бъде толкова ограничен в действията си.

Фискалната дупка, която Хънт ще трябва да запълни

Корекцията на възходящото отклонение в прогнозата за растеж на OBR с 50% и оценката на икономическото развитие от март насам ще остави на Хънт фискална дупка, която той ще се наложи да запълни, изчисли старши икономистът на Bloomberg Economics Дан Хансън.

Докладът на OBR загатва още повече трудности за финансовия министър. Той отчита само 1% реални увеличения на бюджетите на министерствата от 2026 г., което предполага съкращения на някои обществени услуги, за да се изпълнят неговите фискални норми в критичната петгодишна прогноза.

Въпреки че OBR подцени заемите и надцени растежа на реалния БВП през миналата година, инфлацията доведе до неочакван ръст на постъпленията от корпоративни данъци. Те обаче са били компенсирани от високите лихви и разходи за живот.

OBR заяви още, че разполагаемият доход на домакинствата „се е запазил повече от очакваното“ до голяма степен заради благоприятния ефект на по-високите лихви върху спестяванията на домакинствата. Приходите от спестявания се са увеличили с 8,9 милиарда над прогнозираните, докато лихвените плащания по ипотеките са нараснали с 600 млн.

Службата заяви, че ще преразгледа предположенията си за "относителното отражение на по-високия банков лихвен процент" в есенния си доклад

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още