IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на полупроводници ускорява възстановяването на износа на Южна Корея

Доставките на чипове растат през ноември за първи от 16 месеца, докато износът на автомобили се увеличава с 21,5%

10:48 | 01.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на износа на Южна Корея се ускорява през ноември на фона на по-силното търсене на полупроводници, засилвайки оптимизма за икономическите перспективи на страната и за световната търговия през следващата година, пише Bloomberg.

Износът е нараснал през ноември със 7,8% спрямо същия месец година по-рано, докато прогнозите на икономистите показвах увеличение от 5%. Общият внос в Южна Корея е спаднал с 11,6%, което води до търговски излишък от 3,8 млрд. долара, става ясно от данни, публикувани в петък от Министерството на търговията.

Доставките на полупроводници са нараснали междувременно с 12,9%, като това е първият им ръст за последните 16 месеца. Износът на автомобили се е увеличил с 21,5%.

Търговските показатели на Южна Корея служат като ключов водещ индикатор за глобалната търговска активност, тъй като нацията доставя разнообразни продукти, включително машини, дисплеи и рафиниран петрол, които са вградени в световните вериги на доставки. Икономическите перспективи на страната за 2024 г. също зависят от силата на растежа на износа, като централната банка на Южна Корея намали в четвъртък прогнозата си до 2,1% увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

„Доминиращият дял на полупроводниците в корейския износ поражда надежди, че търговията ще се представи по-добре през следващата година, отколкото през тази, като автомобилите помагат за облекчаване на спада“, коментира Дзан Уоае, анализатор в Института за икономически изследвания IBK. „Но с намаляващото търсене на електрически превозни средства и бавното подобряване на китайската икономика, възстановяването на корейския износ вероятно ще продължи постепенно през следващата година“, добавя той.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви в сряда, че очаква икономическият растеж на Китай да се забави до 4,7% през следващата година и до 4,2% през 2025 г. Предизвикателствата, които надвисват над перспективите за южнокорейския износ, включват продължаване на борбата на световните централни банки с инфлацията с рестриктивни парични политики и по-бавен глобален икономически растеж.

Друг рисков фактор е конфликтът Израел-„Хамас“, който заплашва цените на петрола и може да доведе до повторно ускоряване на инфлацията.

„По-силен от очакваното глобален растеж и намаляването на геополитическото напрежение биха подобрили икономическите перспективи за зависимата от износа корейска икономика“, изтъква ОИСР в последната си прогноза.

Износът на Южна Корея получава тласък от възстановяването на цените на някои чипове, докато растежът на търсенето на други продукти се ръководи от автомобили, машини и безжични комуникационни продукти. Световните доставки на смартфони вероятно ще нараснат с 3,8% през следващата година след свиване с 3,5% тази година, изчислява International Data Corporation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още