IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабриките в Азия остават под натиск на фона на неравномерното търсене

Южна Корея най-накрая сложи край на 16-месечния период на спад в производството, като PMI индексът достигна границата от 50 пункта през ноември

10:17 | 01.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ключовите показатели за фабричната активност в Азия не успяха да потушат мечите настроения през ноември, тъй като глобалното търсене на стоки остава слабо, а колебливото икономическо възстановяване на Китай помрачи всякакъв оптимизъм, пише Bloomberg.

Въпреки че индексите на мениджърите по поръчките (PMI) в производството за Южна Корея и Тайван показват признаци на стабилизиране на активността, настроението в Япония е помрачено, става ясно от проучвания, публикувани в петък от S&P Global и au Jibun Bank. Показателят за фабричната дейност в Китай междувременно се връща към разширение.

Мярката за активността във Виетнам отбелязва влошаване, тъй като фабриките са притиснати от по-високите разходи за суровини, а потребителите не искат да плащат по-високи цени. Данните за Малайзия и Тайланд отбелязват подобрение, въпреки че индексът все още остава под границата от 50 пункта, разделителната линия между свиването и разширяването.

Южна Корея най-накрая сложи край на 16-месечния период на спад в производството, като PMI достигна границата от 50 пункта. Производителите увеличават персонала и покупките при признаци за подобряване на търсенето. Възстановяването на износа на Южна Корея също се ускорява през ноември, като индексът напредва със 7,8% спрямо миналата година благодарение на обрата в доставките на полупроводници.

Макар че PMI индексът в Тайван отчете най-доброто си представяне от март, достигайки ниво от 48,3 пункта, в Япония показателят отчита по-слаби резултати поради по-резките спадове както в производството, така и при новите поръчки.

Междувременно Индия продължава да отчита силни резултати, като PMI индексът напредва до 56 пункта, докато местните фирми успяват да си осигурят нов бизнес. Ръстовете в производството помагат за стимулирането на икономическия растеж на страната до 7,6% през трите месеца до края на септември, най-бързият темп сред големите икономики в света.

Фабричната активност в Азия все още изпитва проблеми с набирането на инерция. Източник: S&P/Bloomberg Фабричната активност в Азия все още изпитва проблеми с набирането на инерция. Източник: S&P/Bloomberg

Филипините и Индонезия бяха сред малкото страни, които комфортно достигат територия на разширяване през ноември, като PMI индексът расте съответно до 52,7 и 51,7 пункта.

„Ако търсенето на клиентите продължи да намалява, това ще бъде пагубно за представянето на производствения сектор на страните от Югоизточна Азия през следващите месеци. Освен това бизнес доверието по отношение на предстоящата година остава исторически приглушено в целия регион“, коментира икономистът от S&P Мариам Балух.

Производствените показатели в Азия се разглеждат като важна мярка за здравето на световната търговия, като наборът от данни рисува разнообразна картина.

Последните данни са предхождани от смесените сигнали от Китай, подчертавайки нестабилността във втората по големина икономика в света и добавяйки натиск върху правителството да предостави повече мерки за стимулиране, за да поддържа инерцията, насочена към следващата година.

Експортно ориентираният PMI индекс на Caixin скочи до 50,7 пункта, надминавайки прогнозите за 49,6 пункта в петък. Официалният PMI за производството обаче падна до 49,4 пункта в четвъртък, отбелязвайки втори пореден месец на свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още