IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени и слабото търсене забавят фабриките в Азия

Голяма част от държавите в региона отчитат свиване на фабричната активност през октомври

13:59 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Азия отново е спаднала през октомври, тъй като конфликтът в Близкия изток доведе до поскъпване на петрола, цените като цяло също се повишиха, а търсенето в световен мащаб остана потиснато, пише Bloomberg.

Повечето страни в региона отчитат силен инфлационен натиск, свиващо се производство и слаби нови поръчки, показват данните за индексите на мениджърите по поръчките във фабричното производство (PMI), публикувани в сряда от S&P Global и au Jibun Bank. Измерител на фабричната активност в Китай в частно проучване неочаквано се е понижил, което показва колко нестабилна е втората по големина икономика в света.

Данните бяха разочароващи и за световния икономически растеж, чиито опити за възстановяване бяха застрашени от несигурността около войната между Израел и „Хамас“ и опасността от по-широк конфликт в региона. Азия, на чиято територия се произвеждат голяма част от световните стоки, се бори да увеличи производството тази година на фона на неравномерно търсене от основните пазари, включително САЩ и Европа.

Повишаващите се цени и слабото търсене удрят азиатските фабрики. Графика: Bloomberg Повишаващите се цени и слабото търсене удрят азиатските фабрики. Графика: Bloomberg

Резултатите от PMI проучването в Япония и Южна Корея останаха на територията на свиването с нива от съответно 48,7 пункта и 49,8 пункта, като почти не се забелязва промяна спрямо предходния месец. Границата от 50 пункта разделя растежа от спада.

„Инфлацията е останала стабилна и на най-високото ниво, наблюдавано от началото на годината до момента, на фона на доклади за по-високи цени на суровините, особено тези, в които е включен и петролът“, заяви Усама Бхати, икономист в S&P Global Market Intelligence, в изявление, съпътстващо южнокорейските данни. Бхати също така отбеляза, че фирмите са споменали и неблагоприятните обменни курсове, тъй като техните валути са били подложени на натиск, което води до по-високи производствени разходи.

Инфлацията се завръща

Въпреки че цените на петрола започват да се понижават отново, войната в Близкия изток доведе до нестабилност през последния месец, точно когато много азиатски фабрики започнаха да се радват на забавящата се инфлация и разширяващите се маржове на печалба. Суровият петрол може да поскъпне допълнително през това тримесечие, ако избухне по-широк конфликт. Високите лихви, или такива, които се увеличават още повече, биха попречили на всички планове за разширяване на производствената дейност.

Индия, „звездата“ в региона, също не остана защитена от проблемите. Нейният PMI индекс спадна до осеммесечно дъно от 55,5 пункта заради по-слабия ръст на новите поръчки, производството и износа.

По-голямата част от Югоизточна Азия, която обикновено разчиташе на силата на вътрешните си пазари за стимулиране на растежа, също регистрира спадове. Проучванията във Виетнам, Мианмар и Тайланд показаха по-слаби резултати, отколкото през предходния месец, докато Малайзия не отчете промяна в PMI. Само Индонезия записа ръст през октомври спрямо предходния месец, макар и с по-бавен темп.

Възстановяване се наблюдава ясно и в Китай, където частното проучване на Caixin за производствената активност отчете спад на индекса на мениджърите по поръчките до 49,5 пункта през октомври от 50,6 пункта предишния месец. Резултатът беше в синхрон с този в официалните данни, които също показаха, че фабричната активност се е свила на фона на дългия официален празник през октомври и по-слабото пазарно търсене.

„Производителите не бяха настроени особено оптимистично през октомври“, коментира Уан Же, старши икономист в Caixin Insight Group, в изявление, съпътстващо данните на Caixin, в което се цитира спадът в предлагането, заетостта и външното търсене. „Има признаци, че икономиката e ударила дъното, а основата за възстановяване не е особено стабилна“, допълва той.

Налице са и някои сигнали, че най-лошото може да е отминало поне за някои части от региона, тъй като активността и търсенето там се опитват да се възстановят.

Водещият по отношение на търговията Тайван, чийто индекс на мениджърите по поръчките се свива от повече от година насам, регистрира резултат от 47,6 пункта през октомври. Най-доброто ниво на индекса от седем месеца насам загатва , че спадът на икономическата активност става все по-незначителен.

Същевременно Южна Корея отчете ръст на износа от 5,1% през октомври спрямо година по-рано, което е първото повишение от края на 2022 г. и знак , че световната икономика показва известна устойчивост. Бизнес нагласите през следващите 12 месеца също са се подобрили, твърдят производителите, като допълват,  че възстановяващото се търсене ще стимулира пускането на нови продукти и продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още