IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в японската столица неочаквано се е ускорила през октомври

Данните показват, че инфлационният натиск може би е по-упорит, отколкото смята ЯЦБ

10:42 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на потребителските цени в Токио неочаквано се е ускорил за първи път от четири месеца насам през октомври, което показва, че инфлацията се оказва по-упорита от очакваното, точно когато Японската централна банка (ЯЦБ) ще трябва да вземе решение за паричната си политика следващата седмица, пише Bloomberg.

Потребителските цени, с изключение на пресните храни, са се повишили с 2,7% в столицата, като инфлацията се е ускорила спрямо отчетените 2,5% през септември, тъй като цените в хотелите са се повишили, а субсидиите за електроенергия са били съкратени, сочат данни на Министерството на вътрешните работи в петък.

Инфлацията при услугите се е ускорила до 2,1%, най-бързият темп от началото на 1994 г. насам, с изключение на годините, в които е имало увеличение на данъка върху продажбите. Инфлацията в Токио служи като индикатор за данните в цялата страна, които се очаква да бъдат публикувани следващия месец.

Инфлацията в Токио се оказва по-упорита от очакваното. Графика: Bloomberg Инфлацията в Токио се оказва по-упорита от очакваното. Графика: Bloomberg

Данните от петък показват, че възходящият инфлационен натиск може да се окаже по-силен отколкото смята в момента гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда. Това потенциално увеличава шансовете централната банка да коригира прогнозите си за цените през тази и следващата година по време на срещата следващата седмица.

„Тези високи резултати показват, че компаниите прехвърлят разходите си върху потребителите чрез цените в по-голяма степен очакваното“, смята Йошики Шинке, икономист в Dai-ichi Life Research Institute, и допълва: „Базисната инфлация в Япония вероятно се ускорява.“

Упоритата инфлация ще засили допълнително пазарни спекулации за промяна в програмата за контрол на кривата на доходност (YCC) на ЯЦБ. Подобни спекулации продължават да се разпалват след допълнителното отслабване на йената и повишаването на доходността по дългосрочните държавни цени книжа към фактическия таван на ЯЦБ.

Уеда заяви, че очаква ценовият натиск да отслабне – прогноза, отговаряща на последните тенденции. В страната потребителските цени, с изключение на пресните храни, се повишиха с  2,8% спрямо година по-рано през септември, когато инфлацията остана по-ниска от 3% за първи път от повече от година насам.

Ускоряването ѝ в Токио се дължи на 43% увеличение на разходите за хотели и настаняване и намаляване на субсидиите, които поддържаха сметките за електроенергия по-ниски, наполовина. Тези фактори надделяха над забавянето на индекса, тъй като цените на преработените храни се повишиха с по-бавен темп.

Инфлацията, изключваща пресните храни и енергията, която е по-ясен измерител на ценовите тенденции, се е забавила до 3,8% през октомври от ревизираните 3,9% през септември, но е останала по-висока от консенсусната прогноза за 3,7%.

На двудневната си среща, която приключва във вторник, ЯЦБ ще актуализира и тримесечния си доклад за икономическите перспективи. Очаква се банката да ревизира прогнозата си за базисната инфлация през текущата и следващата фискална година, като вероятно ще се очертаят три последователни години с инфлация, надвишаваща целта на централната банка от 2%.

Банката на Япония също е готова да актуализира своя тримесечен доклад за икономическите перспективи на двудневната си среща, която приключва във вторник. Очаква се банката да преразгледа своята прогноза за ключовия показател на инфлацията за текущата и следващата фискална година, което вероятно ще доведе до три последователни години на повишения на цените, надхвърлящи целта от 2%.

Все пак се смята, че банката ще запази ценовите си перспективи за фискалната 2025 г. непроменени с инфлация от 1,6%, което поражда съмнение дали страната е успяла да постигне устойчиво ниво на инфлация.

Остава голяма несигурност относно бъдещото развитие на цените. Петролът се разколеба след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, като първоначално поскъпна на фона на  опасенията за по-широк конфликт, но след това отстъпи, тъй като войната не се разпространи в по-широкия регион.

Скорошната слабост на йената също засили риска от ускорена инфлация, предизвикана от вноса. Йената продължава да се търгува на нива от 150 йени за долар , което накара японското правителство да се намеси на пазара миналата година.

Горещите цени могат да бъдат както възможност, така и риск за тенденциите в заплатите в Япония, които Кишида и Уеда следят внимателно. Rengo, най-голямата федерация на синдикатите в страната, поиска по-високи увеличения на заплатите за следващата година в сравнение с тази година, като инфлацията, която остава висока, беше част от аргументите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още