IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея се е забавила до 6-месечно дъно

Централната банка не планира да разхлабва политиката си през първата половина от годината

11:04 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Южна Корея се е забавила повече от очакваното през първия месец на 2024 г. до диапазона, заложен от централните банкери, които остават предпазливи по отношение на потенциалното повторно забързване на ръста на цените заради военните конфликти в световен мащаб, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 2,8% през януари спрямо година по-рано, достигайки най-ниското си ниво от шест месеца насам, съобщи статистическата служба в петък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че темпът ще се забави до 2,9%.

Инфлацията в Южна Корея продължава се забавя и през януари. Графика: Bloomberg Инфлацията в Южна Корея продължава се забавя и през януари. Графика: Bloomberg

Базисната инфлация, с изключение на цените на храните и енергоизточниците, също се е забавила с по-умерени темпове, напредвайки с 2,5% спрямо година по-рано. За сравнение, през декември беше на ниво от 2,8 на сто.

„Истински положителната новина е, базисната инфлация се е забавила, а тя тревожеше централните банкери“, заяви Чо Йон Гу, стратег в Shinyoung Securities. „Общата инфлация все още ще трябва да се забави под 2,5%, за да накара Южнокорейската централна банка да промени политиката си, а това е нещо, което вероятно ще се случи през следващите три до четири месеца“.

В изявления след публикуването на данните както централната банка, така и Министерството на финансите заявиха, че все още има потенциал инфлацията да се забърза през следващите месеци предвид несигурността, свързана с конфликта в Близкия изток и въздействието му върху цените на петрола.

Южнокорейската банка остава фокусирана върху забавянето  на инфлацията до целевия диапазон от 2% и поддържането ѝ на това ниво. Гуверньорът Рий Чанг Йонг заяви в четвъртък, че всяко потенциално намаляване на лихвените проценти ще изисква внимателен преглед на данните за инфлацията.

Данните, публикувани от статистическата служба, показват, че транспортните разходи са намалели с 0,3% спрямо година по-рано миналия месец, което е от ключово значение за забавянето на инфлацията. Цените на комуналните услуги са се повишили с 1,8% - един от най-бавните темпове във всички категории, които статистиката отчита. Цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 5,9%, докато тези на дрехите и обувките са се увеличили с 5,8%.

Централната банка на страната остана предпазлива и запази основния си лихвен процент на ниво от 3,5% миналия месец, като всички членове на Борда заявиха, че вероятно няма да има нужда лихвеният процент да се повишава най-малко през следващите три месеца, което показва, че лихвите са достигнали своя връх.

Рестриктивната политика може да помогне и за укрепването на местната валута, което ще ограничи и привнесената инфлация, тъй като Южна Корея разчита на сериозен внос на енергоизточници и храни. Вносът на страната се сви със 7,8% миналия месец.

Централната банка очаква инфлацията да се забави към целта от 2% до края на тази година и да се задържи там, преди да може да обмисли разхлабването на политиката. Правителството се стреми да улесни забавянето на инфлацията чрез замразяване на сметките за комунални услуги през първата половина, като същевременно затяга регулациите за повишаване на цените от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още