IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Commerzbank е достигнала 15-годишен връх през 2023 г.

Банката очаква нетната ѝ печалба да нарасне и през тази година

10:37 | 15.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската Commerzbank обяви най-голямата си печалба от 15 години насам през 2023 г., като тя е нараснала с 55% спрямо предходната година благодарение на по-високите лихви, предава Ройтерс. Банката обяви цел за нов ръст на печалбата през 2024 г.

Тя обаче предупреди, че вялата икономика „ще остане предизвикателство“.

Нетната печалба за цялата година е достигнала 2,224 млрд. евро и е нараснала спрямо 1,435 млрд. евро година по-рано. Тя е надминала очакванията за 2,191 млрд. евро.

Commerzbank, която е една от най-известните германски банки и частично е собственост на държавата след спасителна програма преди повече от десет години, предприе големи реформи през последните три години, като намали броя на служителите си и клоновата си мрежа, за да възстанови печалбата.

„Ще постигнем нов ръст на нетната печалба за настоящата година“, заяви главният изпълнителен директор Манфред Кноф.

Подобно на много банки Commerzbank се възползва от ръст на лихвите и на генерираната от него печалба. Нетните приходи от лихви са се повишили с 8,5% през четвъртото тримесечие до 2,126 млрд. евро, надминавайки очакванията за 2,081 млрд. евро.

В момент, когато Германия преминава през най-голямата си имотна криза от десетилетия, Commerzbank съобщи, че има експозиция за 9 млрд. евро към заеми за бизнес имоти, от които около 4% са необслужвани.

Банката съобщи, че ще бъде предпазлива към подобно кредитиране, със „силно въздържане в нехранителния сектор на търговските площи“.

Нетната печалба през четвъртото тримесечие е намаляла с 16%, но спадът е по-малък от очакванията на анализаторите. Нетната печалба е възлязла на 395 млн. евро за тримесечието спрямо печалба от 472 млн. евро година по-рано. Анализаторите имаха средни очаквания за печалба от 361 млн. евро, става ясно от консенсусна прогноза, публикувана от Commerzbank.

Кредиторът обяви дивидент от около 35 цента на акция за миналата година, с което общата изплатена сума на акционерите ще достигна 1 млрд. евро.

Commerzbank очаква нетните приходи от лихви да намалеят до 7,9 млрд. евро тази година и още през 2025 г. с понижаването на лихвите от централните банки, като в същото време трябва да плаща повече по депозити. Преди това банката съобщи, че нетните приходи от лихви ще достигнат 8,4 млрд. евро през 2027 г., отбелязва Bloomberg.

Банката очаква приходите от такси и комисиони да нараснат с почти 20% през следващите три години. Нови придобивания в подразделението за управление на активи са част от плана.

Приходите от комисиони са намалели леко през четвъртото тримесечие и остават с много по-малък принос от приходите от кредитиране. Това означава, че Кноф разчита на други фактори да помогнат за повишаването на печалбата тази година като по-ниски провизии за правни рискове в полското подразделение mBank. Миналата година Commerzbank задели 1,1 млрд. евро за тези рискове, включително 340 млн. евро през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още