IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високата бизнес активност от 8 месеца стимулира британската икономика

Страната изпадна в техническа рецесия в края на 2023 г. и проучването за активността засилва оптимизма за възстановяване

14:59 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През февруари британските компании са се радвали на най-високата активност от май 2023 г. насам, което предполага, че икономиката е излязла от плитката рецесия. Въпреки това Английската централна банка ще остане предпазлива предвид сериозния инфлационен натиск, сочат данните от проучване, публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, обхващащ услугите и фабричния сектор във Великобритания, е нараснал до 53 пункта през февруари от 52,9 пункта месец по-рано.

Окончателната оценка за PMI индекса, включваща само сектора на услугите, се е понижила до 53,8 пункта миналия месец от 54,3 пункта през януари, оставайки малко под предварителния резултат за февруари, която също сочеше 54,3 пункта.

„Още едно сериозно засилване на бизнес активността в сектора на услугите през февруари допълва сигналите, че икономиката на Обединеното кралство се е отдалечила от техническата рецесия, в която изпадна през втората половина на 2023 г.“, заяви Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence.

Икономиката на Великобритания се сви през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. Въпреки това поевтиняването на енергията и ръстът на заплатите, изпреварващ инфлацията, се очаква да тласнат Острова обратно към положителен, макар и слаб растеж.

Очаква се британският министър на финансите Джеръми Хънт да обяви нови стимули за икономиката, подхранвайки надеждите на премиера Риши Сунак да спечели отново изборите по-късно тази година, в пролетното си изявление в сряда.

Проучването от вторник показа, че поръчките на фирмите в сферата на услугите нарастват с най-бързия си темп от май миналата година насам, подкрепени от оптимизма на клиентите за перспективите за намаляване на лихвите от Английската централна банка.

Въпреки това централната банка вероятно ще се съобрази и с най-бързия ръст на цените на суровините от миналия август и цените, начислявани от компаниите, които се повишиха с най-бързия общ темп от юли миналата година.

Представители на АЦБ заявиха, че моментът за първото намаление на лихвите след пандемията наближава, но те се нуждаят от доказателства, че упоритият инфлационния натиск, и конкретно сериозният ръст на заплатите, се охлажда, преди да направят своя ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още