IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нарасна по-силно от очакваното през януари

Външнотърговският излишък на страната се увеличава до 27,5 млрд. евро

09:56 | 06.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Германският износ е нараснал повече от очакваното в началото на годината благодарение на засилващото се търсене от страните от Европейския съюз и Китай, сочат данните на Федералната статистическа служба, публикувани в сряда, съобщи Ройтерс.

Износът се е увеличил с 6,3% през януари в сравнение с предходния месец. За сравнение, прогнозата на анализатори, участвали в анкета на агенцията, беше за увеличение от 1,5%.

Вносът се е повишил с 3,6% спрямо декември, при очаквания на анализаторите за ръст от 1,8%.

Календарно и сезонно изгладените данни сочат външнотърговски излишък от 27,5 млрд. евро през януари след излишък от 23,3 млрд. евро през предходния месец.

Настроенията в германската експортна индустрия се подобриха донякъде през февруари. Индексът на института Ifo за очакванията за износа се покачи до минус 7,0 пункта през февруари от минус 8,5 пункта през януари.

"Германската експортно ориентирана икономика почти не извлича ползи от настоящото развитие на световната икономика", коментира Клаус Волрабе, ръководител на анкетите в Ifo. "Все още има много възможности за подобрение."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още