IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за британската инфлация се снижават, вдъхвайки увереност на АЦБ

Медианните очаквания за инфлацията за следващите 12 месеца са спаднали до най-ниското си ниво от август 2021 г. насам

15:20 | 15.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията на британците за темпа на инфлацията през следващата година се понижават през последните три месеца, показа проучване на Английската централна банка (АЦБ) в петък, което може да вдъхне увереност на централните банкери да понижат основните лихви, съобщава Ройтерс.

Медианните очаквания за инфлацията за следващите 12 месеца са спаднали до най-ниското си ниво от август 2021 г. насам до 3% през февруари спрямо 3,3% през ноември, показва проучването.

Очакванията за 12-те месеца след това са останали без промяна на ниво от 2,8%, а дългосрочните очаквания са намалели до 3,1% от 3,2%.

Инфлацията при потребителските цени бе 4,0% през януари и декември – двойно над целта на АЦБ.

Очаква се данни, които трябва да излязат в сряда, да покажат, че инфлацията се е забавила допълнително до 3,6% през февруари, сочат предварителни данни в анкета на Ройтерс сред икономисти.

Макар че обществените очаквания за бъдещата инфлация не са добра директна прогноза за ценовия растеж, икономистите на АЦБ ги възприемат като насока за бъдещ натиск за по-високи заплати и как домакинствата ще могат да приемат по-високи цени.

АЦБ прогнозира, че инфлацията ще се върне към целта от 2% за пръв път от три години през второто тримесечие на тази година, но и очаква да се ускори обратно към 3% по-късно през годината, тъй като влиянието на по-ниските цени на енергията ще отслабне.

Годишният ръст на заплащането от около 6% е близо двойно по-висок спрямо темпа преди пандемията, когато инфлацията бе под контрол.

Проучването от четвъртък, в което са участвали над 4000 души в периода 2-20 февруари, показва, че нетната удовлетвореност за това как АЦБ контролира инфлацията се е повишила до -5% от -14% през ноември.

Миналия месец АЦБ заяви, че лихвите, които са на 16-годишен връх от 5,25%, са „в процес на преразглеждане“, но намаляването им е малко вероятно в близко бъдеще, тъй като ръстът на заплатите и инфлацията при услугите са твърде високи.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват АЦБ да запази лихвите без промяна на срещата си по паричната политика в четвъртък. Те очакват първо намаление не по-късно от третото тримесечие на 2024 г., като оценяват на 40% вероятността това да се случи през второто тримесечие.

Проучването от петък показва, че 26% от анкетираните очакват намаляване на лихвите през предстоящата година спрямо 16% през ноември, но 36 на сто смятат, че лихвите ще бъдат повишени още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още