IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ: Икономическият спад през първото тримесечие сигнализира за рецесия в Германия

Анкетирани от Bloomberg икономисти понижиха прогнозата си за германската икономика за 2024 г., като сега очакват минимален растеж от 0,1%

10:03 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се намира в рецесия, като икономиката ѝ едва ли ще расте през тази година, става ясно от проучване на Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с 0,1% през първото тримесечие, става ясно от анализа. Преди месец анализатори прогнозираха стагнация за разглеждания период.

Бундесбанк, централната банка на Германия, също подчерта, че страната вероятно се намира по средата на шестмесечен икономически спад, въпреки че подчерта, че е малко вероятно дълбоко свиване.

По същия начин от Министерството на икономиката заявиха, че повечето изследователски институти очакват БВП да спадне отново през първото тримесечие на 2024 г.

„Въпреки положителните тенденции в промишленото производство, строителството и външната търговия в началото на 2024 г., все още не се вижда забележимо икономическо възстановяване“, става ясно от доклада. „Това се дължи на продължаващото слабо вътрешно търсене, високите разходи за финансиране и все още потиснатите настроения сред домакинствата и компаниите“, се посочва още.

Германската икономика вероятно се намира в рецесия. Графика: Bloomberg Германската икономика вероятно се намира в рецесия. Графика: Bloomberg

Анкетираните от Bloomberg икономисти понижиха прогнозата си за германската икономика за 2024 г., като сега очакват минимален растеж от 0,1%.

Това е в съответствие с предупреждението на Министерството на икономиката, че „забележим икономически подем не се очаква през годината, тъй като нивата на инфлация продължават да спадат, заплатите и доходите се покачват, пазарът на труда остава стабилен и импулсът от външната търговия се увеличава“.

Новите икономически данни за Германия, които трябва да бъдат публикувани по-късно тази седмица, може да подкрепят оптимизма. Проучване относно очакванията на ZEW и индексът на Ifo за бизнес климата може да осигурят този положителен тласък.

„Германската икономика е изправена пред огромни предизвикателства“, коментира Мартин Белчев от FrontierView пред Bloomberg. „Тя загуби евтината енергия от Русия, процъфтяващи пазари за продажби в Китай и почти безплатната гаранция за сигурност от САЩ“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още