IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Япония отбелязва най-слабото си тримесечие след пандемията

Индустриалното производство е нараснало с 3,8% през март спрямо февруари

11:56 | 30.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японското фабрично производство показва слаби признаци на възстановяване през март след мрачното начало на годината, но отбелязва най-слабото тримесечие от разгара на пандемията от Covid-19. Това е знак, че икономиката на страната може да се е свила от януари до март, предаде Bloomberg.

Индустриалното производство е нараснало с 3,8% през март спрямо февруари, тъй като търсенето се е повишило след два поредни месеца на спад, сочат данните на Министерството на промишлеността от вторник. Резултатът надхвърля прогнозата за ръст от 3,3%.

Подобрението идва след затруднения в началото на първото тримесечие, тъй като земетресението на Нова година северозападно от Токио и спирането на производството в автомобилната индустрия натежаха върху активността от януари. На тримесечна база производството се срива с 5,4 на сто през периода януари-март, което е най-лошото представяне от второто тримесечие на 2020 г. насам.

Икономистите смятат, че японската икономика се е свила малко през първото тримесечие на 2024 г., след като през последния период на 2023 г. е отбелязала ръст. Анализаторите очакват икономиката на Страната на изгряващото слънце да се върне към растеж през второто тримесечие на тази година. Министерството прогнозира, че фабричното производство ще се повиши с 4,1% през април и ще нарасне с 4,4 на сто през май.

Други доклади от вторник показват, че продажбите на дребно в източноазиатската държава са спаднали с 1,2% спрямо предходния месец, а пазарът на труда остава стегнат.

Данните за производството, продажбите на дребно и пазара на труда подчертават крехкото икономическото възстановяване в Япония, като вътрешното потребление е една от основните причини за безпокойство.

Централните банкери в страната се надяват, че силното увеличение на заплатите през настоящата финансова година ще стимулира потреблението, подкрепяйки растежа и повишаването на цените, обусловено от търсенето, в един благоприятен цикъл, който ще позволи на вътрешното търсене да се превърне в основен двигател на икономиката.

През март японският пазар на труда показа допълнителни признаци на криза, породени от недостига на работна ръка в редица сектори. Съотношението между броя на работните места и броя на кандидатстващите за работа се повиши до 1,28 пункта, което надхвърли очакванията на икономистите показателят да остане непроменен на ниво 1,26 пункта. В същото време равнището на безработица се задържа на 2,6%.

Външното търсене е основният двигател на растежа в Япония напоследък. Износът на страната нараства за четвърти пореден месец през март.

Сривът на йената до ново 34-годишно дъно спрямо долара може да доведе до възобновяване на инфлацията, стимулирана от разходите, чрез по-високи разходи за внос на храни и енергоносители. Това от своя страна може да накара домакинствата да орежат още повече харчовете си, което ще постави под съмнение надеждите за благоприятен цикъл на развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още