IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата от сделки тласна кешовите наличности на Berkshire Hathaway до нов рекорд

Към края на първото тримесечие те са нараснали до 189 млрд. долара, подобрявайки връхната точка от края на миналата година

12:55 | 05.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кешовите наличности на Berkshire Hathaway са достигнали нов рекорд, тъй като инвеститорът милиардер Уорън Бъфет беше лишен от възможността за сключване на големи сделки. Оперативната печалба на конгломерата също е нараснала, подкрепена от застрахователните му компании, пише Bloomberg.

Кешовите наличности на компанията са се увеличили до 189 млрд. долара в края на първото тримесечие, подобрявайки предишния рекорд, поставен в края на миналата година. Компанията обяви също оперативна печалба през първото тримесечие от 11,2 млрд. долара спрямо 8,07 млрд. долара за същия период година по-рано.

93-годишният Бъфет отдавна се оплаква от липса на значими сделки, които по думите му биха подобрили значително и без това силните резултати на компанията. Макар че Berkshire увеличи придобиванията през последните години, включително сделка за 11,6 млрд. долара за придобиването на Alleghany Corp. и покупката ѝ на акции в Occidental Petroleum Corp., тя не успява да стигне до значими сделки. Това оставя Бъфет с повече кешови наличности – той ги нарича ненадмината планина от капитал, отколкото той и заместниците му, отговарящи за инвестициите, могат бързо да вложат.

В началото на годишното заседание на Berkshire в Омаха в събота Бъфет заяви, че „може да се предположи“, че кешовите наличности на компанията ще достигнат 200 млрд. долара в края на това тримесечие с малко добри възможности за придобивания на хоризонта.

„Бихме искали да ги вложим, но няма да го направим, ако не смятаме, че правим нещо, което има много малък риск и може да ни донесе много пари“, каза той пред хилядите присъстващи. Компанията се надява на „инцидентна голяма възможност“, допълни той и по-късно отбеляза, че се оглежда за инвестиция в Канада.

Но притежаването на толкова голяма сума във „все по-сложния и преплетен“ свят, където повече неща могат да се объркат, може да позволи на компанията да предприеме действия, когато възникнат възможности, каза Бъфет. Berkshire иска да бъде готова да действа, когато това се случи, допълни той.

Компанията продаде част от акциите си в Apple през тримесечието и обяви дял от 135,4 млрд. долара в края на март, спад спрямо 174,3 млрд. долара в края на миналата година. Apple беше връхлетяна от поредица от лоши новини, включително глоба за 2 млрд. долара по антитръстове дело, намаляващи продажби в Китай и отказ от десетилетен проект за автомобил.

Въпреки продажбата Бъфет похвали Apple, като заяви, че тя е „по-добър“ бизнес от другите два, в които конгломератът му притежава акции - American Express и Coca-Cola. Акциите на Apple вероятно ще останат водещото притежание на Berkshire до края на годината, заяви Бъфет. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук беше в публиката.

Berkshire е продала позиция и в Paramount Global на загуба, каза Бъфет и допълни, че той е бил отговорен за инвестицията. Компанията се натъкна на предизвикателства, тъй като зрителите се пренасочиха от традиционната телевизия към онлайн предложения. Сега тя е обект на преговори за придобиване.

В отсъствието на сделки Berkshire е започнала да изкупува обратно собствени акции. Тя е инвестирала около 2,6 млрд. долара за  тази цел през първото тримесечие, става ясно от отчета ѝ, публикуван в събота.

Но гигантските кешови наличности на конгломерата са се възползвали от по-високите лихви, които са помогнали за повишаването на приходите от лихви и други инвестиции до 1,9 млрд. долара спрямо 1,1 млрд. долара през първото тримесечие на миналата година.

Приходите на застрахователния бизнес на компанията са нараснали до 2,6 млрд. долара спрямо 911 млн. долара през същия период на миналата година благодарение на подобрените резултати на компанията за автомобилни застраховки Geico, по-малкото природни бедствия и повишаването на приходите от инвестиции в застраховки. Железопътното звено на Berkshire BNSF обяви спад на печалбата с 8,3% спрямо предишния период, което според компанията се дължи на „неблагоприятни промени в бизнес микса“, както и на по-ниските приходи от допълнителен акциз върху горивата.

Berkshire обяви печалба от 12,7 млрд. долара, която ще бъде разпределена сред акционери, за първото тримесечие спрямо 35,5 млрд. долара за същия период година по-рано, главно заради по-ниските приходи от инвестиции. Бъфет обикновено съветва акционерите да не разчитат на данните за нетната печалба на компанията, тъй като те включват колебанията в стойността на портфейла ѝ с акции и не отразяват представянето на широката ѝ група от бизнеси.

Годишното заседание на Berkshire привлече хиляди привърженици на Бъфет. То е първото без вицепрезидента на компанията и дългогодишен инвестиционен партньор на Бъфет Чарли Мънгър, който почина на 99-годишна възраст в края на ноември м. г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 05.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 1 седмица
До: Спекулант79 Еми той все пак е на 93 години.Така че вероятно това скоро ще се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Спекулант79
преди 1 седмица
Като няма в какво да ги инвестира тези планини от пари да почне да раздава дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още