IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway планира да емитира още облигации в йени

Компанията на Уорън Бъфет подхранва спекулациите, че ще увеличи инвестициите си в Япония

11:47 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет планира да продаде облигации в йени на световните пазари, което подхранва спекулациите, че милиардерът обмисля да увеличи инвестициите си в Япония.

Американският конгломерат е упълномощил банки за потенциално еталонно предлагане на облигации, регистрирани от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), посочва източник, запознат с въпроса. Сделката може да се случи в близко бъдеще в зависимост от пазарните условия, пише Bloomberg.

Berkshire Hathaway ще бъде първият голям емитент на нефинансов чуждестранен дълг, емитиран в йени, след като централната банка на Япония миналия месец последна в света се отказа от отрицателните лихви.

Спредовете на деноминираните в йени облигации както от японски, така и от чуждестранни емитенти са на най-ниското ниво от септември 2022 г. заради признаците, че централната банка на страната няма да бърза да увеличи лихвите. Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят за корпоративен дълг, е около 52 базисни пункта, което показва спад спрямо 67 пункта преди година.

„Планът на Berkshire да продаде облигации в йени предизвиква спекулации, че компанията може да купи още японски акции“, казва Ацуко Ишитоя, стратег в Daiwa Securities Co.

Акциите на Mitsubishi Corp. поскъпнаха с 2,8%, на Sumitomo Corp. скочиха с 2,3%, а на Marubeni Corp. се повишиха с 1,9%. Японският борсов индекс Topix добави 0,9% в сесията.

Покупките на легендарния американски инвеститор помогнаха за повишаване на печалбите на японския фондов пазар през миналата година, а анализаторите се опитваха да определят какви биха могли да бъдат следващите му цели.

„Има надежда, че подценени акции, фирми със силна марка, както и финансови компании могат да са негова цел. Това се отразява положително на всички японски акции“, казва Ишитоя.

За последен път американската компания се обърна към пазарите на облигации в йени през ноември със сделка от пет транша за 122 млрд. йени (803 млн. долара). Тя е редовен емитент на облигации в йени и често излиза на пазара точно през април.

„Моментът за чужденците да инвестират в японски компании не може да бъде по-добър“, според Шунсуке Ошида, ръководител кредитни проучвания в Manulife Investment Management Japan. По негови думи реформите в управлението и ситуацията на борсата в Токио отправят послание към инвеститорите и капиталовите пазари, че все повече компании са подходящи за инвестиции, вкл. от чужденци.

Бъфет коментира в годишното си писмо до инвеститорите в края на февруари, че японските търговски компании следват политики, благоприятни за инвеститорите. Още тогава той предизвика спекулации, че той може да увеличи дяловете си в японски компании.

Berkshire Hathaway е финансирала по-голямата част от настоящите си японски инвестиции чрез облигации в йени, казва се още в писмото.

„Berkshire е емитирала големи суми в миналото, надхвърлящи 100 млрд. йени, което показва, че компанията успяла да привлече широк кръг от инвеститори“, казва Казума Огино, старши кредитен анализатор в Nomura Securities Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още