IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската строителна индустрия расте с най-бързия си темп за последните 14 месеца

Въпреки че жилищното строителство все още се намира в зоната на свиване, това е компенсирано от силата на гражданското инженерство

14:48 | 07.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската строителна индустрия се разширява с най-бързия си темп за последните 14 месеца през април, вдъхвайки увереност, че икономиката на Острова се възстановява от рецесията, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството скочи до 53 пункта през април спрямо 50,2 пункта, отчетени през предходния месец, отчита S&P Global. Резултатът надминава значително очакваните от икономистите 50,4 пункта.

Данните подкрепят признаците, че икономиката на Великобритания продължава да се разширява през второто тримесечие след плиткия спад през последните месеци на миналата година. Новият доклад, който ще бъде публикуван в петък, се очаква да покаже, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство се е върнал към растеж в началото на 2024 г., като икономисти прогнозират ръст от 0,4% за първото тримесечие.

„Търсенето беше подсилено от по-голямото доверие по отношение на по-широката икономическа перспектива за Обединеното кралство“, коментира Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence.

Строителният сектор беше един от най-тежко засегнатите от скока на лихвените проценти, което доведе до рязко забавяне на жилищното строителство и вълна от фалити.

Сторителният сектор на Великобритания ускорява своя темп на растеж през април. Графика: Bloomberg Сторителният сектор на Великобритания ускорява своя темп на растеж през април. Графика: Bloomberg

Въпреки че жилищното строителство все още се намира в зоната на свиване, това е компенсирано от силата на гражданското инженерство, което се увеличава за първи път от август.

S&P заяви, че обемите на новия бизнес са нараснали за трети пореден месец, като почти половината от фирмите очакват увеличение на производството през следващите 12 месеца. Въпреки това агенцията добавя, че фирмите са свили леко броя на персонала въпреки надеждите за продължаващ растеж.

Питър Арнолд, главен икономист на EY UK, казва, че проучването показва, че „икономическото възстановяване става все по-устойчиво и се разширява“.

„С нарастващия брой доказателства, че както дейността, така и цените са преминали най-ниските си стойности, жилищното строителство трябва да започне да се покачва скоро“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 14
khao
преди 1 седмица
До: Alex Silver доста посно си описал тоя великан на токчета - Путин... няма ли лично да язди найСвръхЯдрената ракета от всчики безАналоговоЯдрени ракети ? тури малко повече патос да се уплашиме истински!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 седмица
Защо се трепят да строят? За да има какво Путин да помете скоро? Както микробритите се ежат на свръхядрената Русия, на какво се надяват? Че всичко е от папие-маше или анимации? Или че страшилището Путин ще се уплаши от страховитите закани на персони с неопределен пол и ще се предаде без бой? На война като на война. Микробритания реално участва във войната в укра. Да си бере гайлето, щом не знае какво прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още