IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото събрание на ООН осъди с огромно мнозинство руската инвазия

141 държави приеха резолюция, в която призовават Русия да прекрати нападението си срещу Украйна. Освен Русия, само четири други държави гласуваха против

20:14 | 02.03.22 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

С огромно мнозинство Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да спре нападението си срещу Украйна. В текста се казва, че Русия трябва да изтегли силите си от страната. В него се осъжда и решението на Москва да приведе в повишена готовност своите сухопътни, военновъздушни и военноморски ядрени сили.

С рекордните 141 гласа „за", 5 „против" и 35 „въздържал се" асамблеята гласува в подкрепа на резолюцията след тридневни дебати. Дванадесет държави не участваха в гласуването. Освен самата Русия против са гласували Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

По-рано Съветът за сигурност на ООН обяви, че не е в състояние да действа и е блокиран. След като Русия наложи вето, а Китай се въздържа в Съвета за сигурност, Общото събрание беше свикано на извънредна сесия.

За да се постигне успех, две трети от подадените гласове трябваше да са „за". Получените 141 гласа от общо 181 се смятат за огромен успех: 100 гласа се смятаха за минимум, а 120 - за реалистични, предава DPA.

 

В кулоарите руснаците активно агитираха срещу вота. По-специално по-малките държави, които не са свързани с настоящия конфликт, но също така са по-уязвими от заплахите на по-мощни държави. Затова до последния момент не беше ясно колко от членовете на съвета ще съберат смелост да гласуват открито срещу Русия.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок пристигна лично във вторник и произнесе трогателна реч в подкрепа на резолюцията. Тя получи дълги аплодисменти и похвали за речта си. Според дипломатически кръгове появата ѝ, упреците ѝ към руския ѝ колега Сергей Лавров, както и разбирането ѝ за опасенията на други страни в ООН са накарали няколко държави да гласуват в подкрепа на резолюцията.

Руският представител отхвърли обвиненията и заяви, че руските атаки не са били насочени срещу цивилни граждани. Той говори за радикализация и повтори заплахата от неонацисти в Украйна, изтъквана от кремълската пропаганда като причина за войната. В същото време обвини правителството в Киев, че въоръжава всички, включително бивши затворници. Обвиненията на Русия бяха отхвърлени като неоснователни от различни страни.
 

Дори Сърбия гласува в подкрепа на резолюцията, което не беше ясно от самото начало. Балканската република зачита териториалната цялост на държавите, обясни сръбският представител, който нарече Украйна и Русия братски държави.

В резолюцията се говори за „агресия срещу Украйна". В текста е избрана думата „deplore", която означава по-скоро „не одобрявам", а не „осъждам". По същество текстът е идентичен с този на резолюцията, която Съветът за сигурност не успя да приеме в петък заради ветото на Русия.

Представителят на друга страна с право на вето, Китай, разкритикува формулировката на тази резолюция и обясни, че страната му се е въздържала. Той заяви, че е важно да се вземат предвид опасенията за сигурността на всички страни. Той обаче заяви също, че страната му ще продължи да бъде на разположение като посредник за евентуални преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
По време на коя от тези войни България и НАТО бяха заплашени с употреба на ядрено оръжие; коя от тези държави поиска България да излезе от НАТО, само защото на нея така й изнася...Лично Вие помните ли такава РЕАЛНА заплаха за България и за СВЕТА, каквато отправи НА ДВА ПЪТИ руският президент, м...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
никой не помни ...нали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
мдааа ... някой помни ли по време на войните в Югославия , Афганистан ,Ирак , Либия Общото събрание на ООН как осъди американските инвазии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
И последно- две неща-1, НК изм. ДВ. бр.84 от 8 Октомври 2021г. Глава четиринадесета. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Раздел I. Престъпления против мира Чл. 409. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.2. ук рф Уголовный кодексРаздел XII. ПРЕСТУПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И БЕЗОПАСНОСТИ ЧЕЛОВЕЧЕСТВАГлава 34. ПРЕСТУПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И БЕЗОПАСНОСТИ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА Статья 353. Планирование, подготовка, развязывание или ведение агрессивной войны1. Планирование, подготовка или развязывание агрессивной войны -наказываются лишением свободы на срок от семи до пятнадцати лет.2. Ведение агрессивной войны -наказывается лишением свободы на срок от десяти до двадцати лет.https://rulaws.ru/uk/Razdel-XII/Glava-34/Statya-353/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Има и още- Статья 1 Агрессией является применение вооруженной силы государством против суверенитета, территориальной неприкосновенности или политической независимости другого государства, или каким-либо другим образом, несовместимым с Уставом Организации Объединенных Наций, как это установлено в настоящем определении.Статья 5 1. Никакие соображения любого характера, будь то политического, экономического, военного или иного характера, не могут служить оправданием агрессии. 2. Агрессивная война является преступлением против международного мира. Агрессия влечет за собой международную ответственность. 3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными.Сега разбра ли как стоят нещата от гледна точка на международното право...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Русия е подкрепена от 4 (!) държави в целия свят - Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия, няма такава компания просто - пълен позор е да си в един лагер с тези държави... За такава подкрепа Лавров трябва да подаде оставка на момента и да не се показва повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Много приказки- на пазара. Да отделим спорното от безспорното- така правим ние, юристите. 1. ''...В резолюцията се говори за агресия срещу Украйна"...''2. Определение агрессии Утверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года Статья 3Любое из следующих действий, независимо от объявления войны, с учетом и в соответствии с положениями статьи 2, будет квалифицироваться в качестве акта агрессии:а) вторжение или нападение вооруженных сил государства на территорию другого государства или любая военная оккупация, какой бы временный характер она ни носила, являющаяся результатом такого вторжения или нападения, или любая аннексия с применением силы территории другого государства или части ее;b) бомбардировка вооруженными силами государства территории другого государства или применение любого оружия государством против территории другого государства;с) блокада портов или берегов государства вооруженными силами другого государства;d) нападение вооруженными силами государства на сухопутные, морские или воздушные силы, или морские и воздушные флоты другого государства;e) применение вооруженных сил одного государства, находящихся на территории другого государства по соглашению с принимающим государством, в нарушение условий, предусмотренных в соглашении, или любое продолжение их пребывания на такой территории по прекращению действия соглашения;https://***.un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/aggression.shtmlf) действие государства, позволяющего, чтобы его территория, которую оно предоставило в распоряжение другого государства, использовалась этим другим государством для совершения акта агрессии против третьего государства;g) засылка государством или от имени государства вооруженных банд, групп, иррегулярных сил или наемников, которые осуществляют акты применения вооруженной силы против другого государства, носящие столь серьезный характер, что это равносильно перечисленным выше актам, или его значительное участие в них.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
На времето учителките водеха децата да рецитират стихчета пред мумията на георги димитров в мавзолея сградата срещу днешното БНБ за да го възхваляват него както и комунизма със същия патос като ти сега евроинтеграцията. Явно имаш тренинг от тогава както казват американците. Системата на Путин е тоталитарна подобна на модерен феодализъм с олигарси и крепостници, а системата на ес също е тоталитарна, но от марксистко-ленински тип. Цял етаж има посветен на възхвала на учението на маркс в музея на ес в Брюксел и даже бюрократите ходят да почитат маркс пред паметника в родния му град. С какво тоталитарната система на ес е другата на Путин - с нищо. Свободата е алтернативата на тоталитаризма, а свободата е пряка демокрация, а не представителна. ес резултата от колко референдума игнорира можеш да ги преброиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''....За да се постигне успех, две трети от подадените гласове трябваше да са за". Получените 141 гласа от общо 181 се смятат за огромен успех: 100 гласа се смятаха за минимум, а 120 - за реалистични, предава DPA....'' Само руснаците не могат да разберат едно нещо- по същество, независимо бели, черни, цветнокожи, всички хора искат едно нещо- да реализират живота си В МИР, ДА НЯМА разплакани и прокрудени майки и деца от собствените им домове, хората да си живеят в собствените си държави, да си живеят ЖИВОТА , защото той е единствен- никой няма втори живот в резерва- без да им се налага да придобиват статута на бежанци в чужди държави...Толкова ли е трудно за проумяване от руснаците, а...Сега, руснаци, разбрахте ли какво стана- от ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА, само три държави не искат да са членове на ЕС- Сърбия, Молдова и Беларус- като Беларус се явява държава- съагресор в Украйна... Това да ми го бяха казали, никога нямаше да го повярвам.... Всяка европейска държава иска да е в ЕС, защото вижда, че само по този начин ще защити държавният си суверенитет, мира си и държавната си територия от руския агресор, въпреки несъвършенствата на ЕС- ДА, ИМА ГИ, НО ТОВА НЕ СПИРА ТЕЗИ ДЪРЖАВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още