IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото събрание на ООН осъди с огромно мнозинство руската инвазия

141 държави приеха резолюция, в която призовават Русия да прекрати нападението си срещу Украйна. Освен Русия, само четири други държави гласуваха против

20:14 | 02.03.22 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

С огромно мнозинство Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да спре нападението си срещу Украйна. В текста се казва, че Русия трябва да изтегли силите си от страната. В него се осъжда и решението на Москва да приведе в повишена готовност своите сухопътни, военновъздушни и военноморски ядрени сили.

С рекордните 141 гласа „за", 5 „против" и 35 „въздържал се" асамблеята гласува в подкрепа на резолюцията след тридневни дебати. Дванадесет държави не участваха в гласуването. Освен самата Русия против са гласували Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

По-рано Съветът за сигурност на ООН обяви, че не е в състояние да действа и е блокиран. След като Русия наложи вето, а Китай се въздържа в Съвета за сигурност, Общото събрание беше свикано на извънредна сесия.

За да се постигне успех, две трети от подадените гласове трябваше да са „за". Получените 141 гласа от общо 181 се смятат за огромен успех: 100 гласа се смятаха за минимум, а 120 - за реалистични, предава DPA.

 

В кулоарите руснаците активно агитираха срещу вота. По-специално по-малките държави, които не са свързани с настоящия конфликт, но също така са по-уязвими от заплахите на по-мощни държави. Затова до последния момент не беше ясно колко от членовете на съвета ще съберат смелост да гласуват открито срещу Русия.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок пристигна лично във вторник и произнесе трогателна реч в подкрепа на резолюцията. Тя получи дълги аплодисменти и похвали за речта си. Според дипломатически кръгове появата ѝ, упреците ѝ към руския ѝ колега Сергей Лавров, както и разбирането ѝ за опасенията на други страни в ООН са накарали няколко държави да гласуват в подкрепа на резолюцията.

Руският представител отхвърли обвиненията и заяви, че руските атаки не са били насочени срещу цивилни граждани. Той говори за радикализация и повтори заплахата от неонацисти в Украйна, изтъквана от кремълската пропаганда като причина за войната. В същото време обвини правителството в Киев, че въоръжава всички, включително бивши затворници. Обвиненията на Русия бяха отхвърлени като неоснователни от различни страни.
 

Дори Сърбия гласува в подкрепа на резолюцията, което не беше ясно от самото начало. Балканската република зачита териториалната цялост на държавите, обясни сръбският представител, който нарече Украйна и Русия братски държави.

В резолюцията се говори за „агресия срещу Украйна". В текста е избрана думата „deplore", която означава по-скоро „не одобрявам", а не „осъждам". По същество текстът е идентичен с този на резолюцията, която Съветът за сигурност не успя да приеме в петък заради ветото на Русия.

Представителят на друга страна с право на вето, Китай, разкритикува формулировката на тази резолюция и обясни, че страната му се е въздържала. Той заяви, че е важно да се вземат предвид опасенията за сигурността на всички страни. Той обаче заяви също, че страната му ще продължи да бъде на разположение като посредник за евентуални преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
"Русия има само 4 приятели в света".... не бъди толкова сигурен ... кирил петков например , не е българският народ ... ти , Бойчо , по-добре питай по-нагоре на козяк , как да отразиш утре 3 март ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Сърбите извършиха геноцид и ако твърдиш, че това не е така- хайде сега, ТИ докажи, че това не е така. Апропо- можеш ли да ни припомниш за какво ТОЧНО беше осъден милошевич от МНС- защото някому в МНС не се харесват очите му или заради наредените от него масови убийства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
mitkosto70
преди 2 години
Всяко нещо има различни гледни точки. Официалната, правилната позиция я знаем. Позволявам си да пиша може би в последните дни, когато още ще е възможно. Доста страшничко става за мислене, а за говорене пък съвсем. Освен Вашата де,..."правилната" журналистика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 7
Bones
преди 2 години
Безнадежна история. Айде, оставям ви да заработвате. И не се шегувах като споменах за психичните отклонения. При някои от вас, нещата отиват в патология. Лека вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всъщност там, където е расийка, е дошла мизерията. Без изключения. Затова и никой не я ще вече. Оппа, поправям се, С.Корея, Еритрея и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 2 години
Както и да се смята, резултатът е един и същ: Русия има само 4 приятели в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
mitkosto70
преди 2 години
Всъщност, ако човек си направи труда да сметне, държавите представляващи 54% от населението на Земята са се въздържали или са били против. Просто друга гледна точка на "Огромното мнозинство"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
айде сега да приложиш тия членове към бомбардировката на Сърбия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''....Означава, че ако си нарушавал правилата и си убивал, НЯМАШ моралното или правното основание да сочиш другите с пръст и да ги обвиняваш за същото!...'' Tцъ- оставете настрани моралното право- нека се спрем над правното основание. Чл.5 ал.3 от Определението за агресия на ООН от 1974 г., = Статья 5 1. Никакие соображения любого характера, будь то политического, экономического, военного или иного характера, не могут служить оправданием агрессии. 2. Агрессивная война является преступлением против международного мира. Агрессия влечет за собой международную ответственность. 3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными. Този текст е на майчиният ви език- не се правете, че не разбирате смисъла и съдържанието на текста. А защо ООН дава това определение, ли- ами, заради чл.2 ал.2, 3 и 4 от Устава на ООН, според коитоУстав на ООН чл.4 2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове.3. Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 7
Bones
преди 2 години
Означава, че ако си нарушавал правилата и си убивал, НЯМАШ моралното или правното основание да сочиш другите с пръст и да ги обвиняваш за същото! Трудно ли е да се разбере или трябва да го нарисувам? Къде беше цялата тази орда от истерични демократи когато САЩ изби ХИЛЯДИ цивилни в Сърбия, Ирак, Либия, Сирия и т.н. Нямаше протести, всичките ликуваха. Щото.... знаеш, лакеи и прости.тутки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още