IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: Стана ясно, че исканията на София за РСМ трябва да са и искания на Европа

Външната комисия в НС започна дебатите по три проекта на решения във връзка с Република Северна Македония

18:41 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

„Част от изискванията, които са свързани и с френското предложение за Република Северна Македония, са много трудни за приемане от нея. Но това, което стана ясно, е, че това не са вече само исканията на София, а това трябва да станат исканията на Европа. Тоест успяхме да обясним причините защо тези неща, които ние искаме, трябва да се случат". Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, който участва в Срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, която се проведе днес в Брюксел.

Петков призна, че са били много тежки разговори, но е заявил ясно, че решението за вдигане на ветото на Северна Македония е на българския парламент.

"Докато няма решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството няма да променим българската позиция", повтори тезата си Петков.

"Българският парламент сега трябва да обсъди и да даде решение по тезата. Тежката задача ще е при Република Северна Македония, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да продължи напред", каза още премиерът в оставка. 

Българският премиер запозна участниците във форума с вътрешнополитическата ситуация в страната, включително и с дебатите по отношение на предложението на Френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония, информират от пресслужбата на кабинета. Правителството очаква решението на Народното събрание, подчерта министър-председателят.

Кирил Петков изрази благодарност към френското председателство и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за организираната среща. „Днес се събрахме, за да потвърдим на най-високо равнище ангажимента на ЕС към икономическата, политическата и социалната трансформация на Западните Балкани, която е от изключително значение за интеграцията на региона в европейското семейство. ЕС винаги е подкрепял своите най-близки съседи, включително в трудни моменти, като например Covid кризата. Няма друг регион, който да се е възползвал в по-голяма степен от експертната и финансова  подкрепа на ЕС“, е заяви Петков.

Междувременно депутатите от външната комисия започнаха дебатите по три проекта на решения във връзка с Република Северна Македония -  на ДПС, на ГЕРБ-СДС и на Христо Иванов ("Демократична България"), предава БТА.

Проектът на ДПС е внесен още вчера и в него се казва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

Предложението на ГЕРБ-СДС, внесено днес, предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския, е друго от условията. 

Третият проект на Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", е внесен днес и е във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях. 

Предложението значително се отличава и е несравнимо по-добро от досегашните предложения за проследяване на изпълненията на българските изисквания чрез Процеса за стабилизация и асоциация, чрез далеч по-общата и необвързваща формулировка „преговорен процес“ или чрез включване на българските изисквания в декларации на Председателството и на председателя на Европейския съвет, вместо ясна референция в единствения реален механизъм – Преговорна рамка. Така министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска коментира предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) относно РСМ.

В първата част на заседанието външният министър в оставка Теодора Генчовска представи становище и информация от МВнР относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още