IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 попадения за 11 дни - руските оръжейни складове стават лесни мишени

Москва обаче твърди, че е унищожила две от четирите ракетни установки, с които разполага Украйна. Киев и Украйна отричат

08:11 | 12.07.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Модерната американска система<em>&nbsp;</em>HIMARS.&nbsp;<em>Снимка: EPA/FRANCIS R. MALASIG</em></p>

Модерната американска система HIMARS. Снимка: EPA/FRANCIS R. MALASIG

През последните седмици украинските сили са атакували и унищожили многобройни складове за боеприпаси и военни бази в окупираните от Русия територии, съобщават медиите. Само за единадесет дни от края на юни до началото на юли украинският филиал на BBC преброи 14 точни удара по обекти, разположени далеч от фронтовата линия. Неотдавна подобни цели бяха недостъпни за украинската армия. Според експерти големият брой успешни удари се дължи главно на западните оръжейни доставки.

На 23 юни украинското министерство на отбраната обяви, че дългоочакваните ракетни установки HIMARS от САЩ са пристигнали на украинския фронт. Според американската армия тези управлявани с GPS пускови установки могат да открият целта си на разстояние 85 километра с точност от три до седем метра.

Само пет дни след доставката се съобщава за експлозии в Нова Каховка - стратегически важен град в Южна Украйна, който руснаците превземат в първия ден на инвазията. В същия ден украинските сили атакуваха руска база в град Перевалск в Луганска област. И двете цели се намират на около 40 до 50 километра зад фронтовата линия, което показва, че са използвани високоточни западни оръжия. Ударите по руските военни обекти в Нова Каховка и Перевалск бяха последвани от поне още дванадесет атаки през следващите няколко дни, повечето от които в Донбас и южната част на страната.

Артилерия без боеприпаси - само безполезно "желязо"

Въпреки че и в миналото украинските войски понякога са удряли по складове и командни пунктове на противника, това обикновено се е случвало директно на фронтовата линия. Успешните действия през последните дни и седмици се дължат на факта, че „западната артилерия най-накрая стана много силна", заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч миналия четвъртък.

Украинските нападения означават, че нашествениците вече не могат да се чувстват в безопасност дори в районите, които са далеч от фронтовата линия. Ударите имат и практическо въздействие върху ситуацията на фронта. Това, че Украйна се насочва към руски оръжейни складове, „е абсолютно правилна логика на украинските въоръжени сили при такова превъзходство на руската артилерия", казва пред BBC Пьотр Пятаков, пенсиониран полковник от украинската армия. Това е така, защото ефективността на руските атаки „зависи от наличието на боеприпаси - ако ги няма, каква е ползата от желязото?"

Според него в Русия има големи запаси от боеприпаси, но те все още не са доставени на войските на украинския фронт, първо с железопътен транспорт, а след това с камиони. Според Пятаков украинските въоръжени сили работят за прекъсване на тази верига. „Виждаме, че след унищожаването на складовете за боеприпаси вече са атакувани руски складове за гориво и смазочни материали, железопътни съоръжения и мостове", каза експертът. „И това е правилно, защото по този начин врагът се затруднява да си набавя нови боеприпаси“.

Руснаците трябва да разположат оръжейни складове по-далеч от фронтовата линия

Според италианския военен експерт Томас К. Тейнер руските складове обикновено са разположени в близост до железопътни линии. Досега влаковете, превозващи боеприпаси от Русия, спираха на различни места на 30-40 километра зад фронтовата линия, където товарът се разтоварваше и съхраняваше, обясни Тейнер в Twitter преди няколко дни. Той е бил транспортиран до фронта с камиони. Тъй като складовете вече са в обсега на украинската артилерия, руснаците трябва да ги разположат по-далеч от фронтовата линия - на разстояние 90-100 км.

Според Тейнер това означава, че транспортирането на боеприпаси, гориво и храна ще отнеме повече време. Освен това подобни конвои от камиони, които се простират на десетки километри, са по-лесна мишена за украинските въоръжени сили, казва той.

Високата точност и големият обсег на системите HIMARS ги правят желана цел за руските сили. През миналата седмица Министерството на отбраната в Москва обяви, че е унищожило две от четирите ракетни установки, с които разполага Украйна. Както Киев, така и Вашингтон отрекоха твърденията.

Фактът, че украинските атаки очевидно причиняват болезнени загуби на окупационните сили, се потвърждава и от руски източници. Големият руски националист и бивш офицер от руското разузнаване Игор Гиркин, който под бойното име Стрелков е един от лидерите на руските бойци от началото на агресията срещу Украйна през 2014 г., наскоро изброи няколко точни попадения на украинските сили в своя лайвстрийм.

На този фон трябва да се разглеждат изказванията на украинския министър на отбраната Олексий Ресников, който в интервю за британския в. Times заяви, че президентът Зеленски е възложил на ръководството на армията да разработи план за отвоюване на Южна Украйна. Сега той е зает да ухажва западните съюзници, които да доставят необходимите за това оръжия, казва Ресников пред вестника.

През последните седмици вицепремиерът Ирина Верешчук неколкократно призова населението на окупираните територии в Южна Украйна да се изтегли, тъй като в случай на освобождаване на района се очакват тежки боеве. Понастоящем обаче няма безопасен начин да се напусне този район и да се отиде в контролираните от Украйна райони. Окупационните власти официално забраняват „излизането" от май. Според разказите на хора, които са минали по този маршрут, пътуването през фронтовата линия и преди е било много рисковано. Затова още през юни Верешчук съветва да се бяга през Крим, ако се наложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

43
rate up comment 2 rate down comment 1
Ген. Колев
преди 1 година
Дано си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Така мисля и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 3
Hahoto2
преди 1 година
Може да си прав Георги. Но пилците ще се броят накрая. Русия брои Украйна за вътрешен двор, украинците искат логично назапад. Пушечно месо ще има достатъчно и от двете страни, гробарите няма да скучаят. Така че останалите дето чакат ред, ще минат по реда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Според мен тупането на топката от страна на САЩ е съвсем по друга причина. Вижда се ОГРОМНАТА технилогична пропаст в класата на САЩ и пPocия във воената техника, ако американците рязко предоставят малко повече бройки модерно оръжие на Украйна, това значи тотален погром на opките. Ти виж с 4 HIMARSa какво правят. А този рязък провал ще накара онзи бункерния старик, като му казват, да използва ядрено оръжие, щото друго вече няма. Затова и целта на американците е да обезсилят и източат изцяло москалската армия до ниво, до което сами ще си оберат партакешите. Въпрос на под година е това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И с какво ще воюва мобилизираната москалска армия бе, таварищ? По един калашник и юруш напред? Те не само вече нямат техника, нямат и с какво да ги облекат, освен по една каска от ВСВ и брезентова пижама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Казус Бели няма значение в случая :) 20г годишното бездарно управление на гнома създаде една аморфна, аполитична маса псевдо патриоти имбецилатори, която подкрепя Путин, но само от дивана. Затова и за срочните договори, за които говориш ( което си е дефакто скрита мобилизация), се навиват само мъже от най бедните и затънтени краища на Русия. Хора без друга житейска перспектива и възможност за някакво развитие. Хора, за които 250 000 рубли на месец е нещо иначе недостижимо.А украйнците все още нямам никакъв, ама никакъв проблем с набирането на доброволци и все още един от всеки 3ма получили призова за явяване на военен отчет влиза в армията. Останалите чакат ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
Казус бели винаги е скрит в ръкава, цялата така наречена операция се превърна в провал, за това изходът е някой да победи. Единият вариант е Киев да марширува в Москва, другият Москва да срине Киев. Колкото повече се вдигат военните залози, толкова повече черни забрадки ще никнат от двете страни. В Русия, предлагат срочни договори за набиране срещу заплащане и възможност да растеж в службата, ако откажеш лошо, ако заминеш пак лошо. За сега не е задължително. На обикновените хора не им се воюва и от двете страни. На повечето им през оная работа кой ще ги управлява - искат си нормалния живот, работата, жените, приятелите и водката с перец или без в зависимост от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
Върни се на поста ми и го прочети с разбиране. И тогава ***, кой копейник, кой като теб шлафи нещо от родовия канал на майка си. Такива по.серковци дето раздават етиките сте ми най-противни. Мазни му.хльовци от първа инстанция! Както би казал поето да го фииифюткаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
След като отвориш линка цъкни на Изображения. Когато фактите говорят , тролейте мълчат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ето последните руски атаки само в Харков:https://***.google.com/search?q=%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0&client=safari&rls=en&sxsrf=ALiCzsaLbG4lF2xR64jfZP0mxXIWOwVjfg:1657634762162&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwibuqnZwvP4AhVOX_EDHTWSBP8Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1249&bih=622&dpr=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още