IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Италия са тест за лидера на италианската левица Енрико Лета

Според него идването на един консервативен алианс на власт в Италия ще представлява директна заплаха за третата икономика в еврозоната и за средствата които тя получава от Брюксел

21:42 | 22.09.22 г.
Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

За разлика от десния блок обаче, левицата не излезе с обща предизборна програма. Четирите разклонения на левия блок представиха четири програми. По-конкретно програмата на демократите на Лета, на левоцентристите на Сперанца, на социалистите и "солидарните демократи" се фокусира върху повече гаранции за гражданските права, увеличаване на заплатите, въвеждане на тринадесета заплата, борба с инфлацията, равнопоставеност на заплащането между мъже и жени, въвеждане на минимална работна заплата за работниците без колективен трудов договор, премахване на безплатните стажове, намаляване на данъчната тежест, насърчаване на екологичните политики и на политиките за използване на възобновяеми енергийни източници,  подпомагане на студентите и на младежите, плащащи наем, предоставяне на италианско гражданство на децата до 18 години на чужденци, които са посещавали италиански училища в Италия поне за пет години, задължително образование до 18-годишна възраст, защита на правата на ЛГБТ общността, план за наемане на повече лични лекари. 

Това означава, че тази лява коалиция е в доста по-слаби позиции за разлика от десницата. Социолозите вещаят, че десните ще получат между 46 и 48 процента. Докато за Демократическата партия, която  е центъра в лявата коалиция, те вещаят 20-21 процента. От настоящото ляво предизборно обединение на изборите през 2018 г. се яви само партията на Ема Бонино, която тогава получи 2,5 процента. Сега според допитванията тя има около 2 процента. Останалите политически сили тогава или не съществуваха, или бяха в друг формат. Сега според допитванията те имат около 4 или под 4 процента.

За Лета това не е предвещана загуба. Той изтъква, че левицата е обединена в коалиция, че Демократичната партия се е опитала да разшири тази коалиция и до центъра, но в крайна сметка това не се е случило и то не е по вина на демократите. Още в началото на преговорите за съставяне на левоцентристка коалиция стана ясно, че в нея няма да влезе партията „Италия Вива” на бившия премиер и бивш демократ Матео Ренци заради отколешния спор, който той имаше с Лета и от който и двамата загубиха много. После Лета преговаряше с партията „Действие” на Карло Календа, бивш министър на бивш министър на икономическото развитие в правителствата на Матео Ренци и на Паоло Джентилони. Календа се съгласи на коалиция. Двамата сключиха предизборно споразумение и когато към коалицията се присъединиха  идруги партии, защитаващи идеи, които не бяха присърце на Календа, той обяви, че разтрогва предизборната договорка и минава в коалиция с бившия си работодател Ренци. Това се случи въпреки предупрежденията на Лета, че създаване на трети политически полюс би било от полза за десницата, защото гласовете в левоцентристкото пространство ще се разделят между тези за левицата и тези за центъра. Сега Лета разчита на онези 40 процента избиратели, които казват, че няма да отидат да гласуват или че все още не са решили кого да подкрепят на изборите. Според Лета ако левицата успее да убеди и 10 процента от тези хора да я подкрепят, тя може да спечели изборите.

Лета смята, че левицата сега е по-силна в сравнение с изборите през 2018 г., които тогава загуби, както той казва драматично. „Днес ние ще възстановим италианската левиза, за да избегнем да я сполети същата съдба, каквато сполетя френската левица”, изтъква той. „Нашата раота е да направим така, че Демократическата партия е барицентър на едно силно прогресистко предложение, да е в състояние да бъде алтернатива на десния популизъм”, добавя той.

За Енрико Лета Италия е изправена пред голям риск, ако остави съдбата си в ръцете на политици, които са приятели на Доналд Тръмп и на Владимир Путин. Така той визира лидерите на трите големи в десноцентристката коалиция  Джорджа Мелони, оприличавана на Тръмп и Матео Салвини и Силвио Берлускони, които поддържаха близки връзки с Русия, а в случай с Берлускони и с Путин. Не веднъж през тази предизборна кампания Лета заяви, че ако тази коалиция спечели, това щее  голям риск не само за Италия, но и за Европа, припомня Франс прес „Никога не е изало голяма европейска страна, ръководена от политически сили ясно противопоставящи се на идеята за Европа като единна общност и подкрепящи открито идеята за една Европа на отделните нации”, казва той. Лета подчертава, че идеята на неговата Демократическа партия за Европа е коренно противопоставяща се на идеята на италианската десница за Европа. „Нашата идея за Европа е една идея за сътрудничество, солидарност, решеиня взети с мнозиство, бе някои да налага вето и да блокира тези решения”, заявява той, вицирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

Последна актуализация: 21:21 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още