IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Италия са тест за лидера на италианската левица Енрико Лета

Според него идването на един консервативен алианс на власт в Италия ще представлява директна заплаха за третата икономика в еврозоната и за средствата които тя получава от Брюксел

21:42 | 22.09.22 г.
Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Освен, че атакува всячески крайнодесните партии в дясната предизборна коалиция, Лета не пропуска дакритикува и Силвио Берлускони, който в тази предизборна кампания се обрисува като гарант на европейските ценност и на умерената десница в дясната коалиция. Лета припомня, че Берлускони, който е бил четири пъти премиер на Италия, е оставил тежко икономическо наледство и една страна на ръбат на пропастта.

По двата важни въпроса, вълнуващи сега Италия – миграцията и енергийните цени, лета е за действия на европейско ниво. По-конкретно по миграционния въпрос обаче той иска да се излезе от правилото за единодушие в ЕС, налагано от досегашните европейски договори, за да не може например Орбан да се противопоставя на каквото и да е конструктивно решение. По въпроса за енергийните цени Лета иска въвежда на таван на европейско ниво на цената на природния газ, а в национален план въвждане на такъв такав за 12 месеца. Предсрочните парламентарни избори в Италия, които ще се проведат тази неделя, не са само важно изпитание за основната фигура в предизборната дясна коалиция - Джорджа Мелони, лидерката на партията "Братя на Италия",  но и тест за основната фигура в лявата предизборна коалиция - Енрико Лета, лидера на Демократическата партия. Докато за Мелони въпросът на тези избори е дали ще стане следващ премиер на Италия и първата жена на този пост, то за Лета въпросът е дали левицата ще успее дали ще успее да мобилизира и онези, които до последно казват, че няма да отидат да гласуватq или все още не знаят за кого ще гласуват, и дали това евентуално ще й помогне да се доближи до планираното  постижение на десницата. Ако това не стане, оставането на Енрико Лета начело на демократите е под въпрос.

Енрико Лета за разлика от лидерите на партиите в дясната коалиция и в центъра - Силвио Берлускони, Матео Салвини, Джорджа Мелони и Матео Ренци - доскоро не беше чак толкова натрапчива фигура. Около личността му няма скандали и полемика, които да фокусират върху него постоянно медийното внимание. А гласът му започна да се чува ясно и твърдо едва от началото на предизборната кампания тази година.

Лета е роден на 20 август 1966 г. в Пиза, в областта Тоскана. Като дете живее за известно време в Страсбург, във Франция. Завършва политически науки в университета в Пиза и има богата кариера на преподавател в различни висши учебни заведения в Италия, но и в съседна Франция, както и в други държави.

Политическата си кариера Енрико Лета започва в италианската  Християндемократическа партия  -  доминираща в продължение на 5 десетилетия центристка и поддържаща традиционните християнски ценности политическа сила. Партията е разпусната през 1994 г. по времето, когато в Италия започва обновление на политическия пейзаж. 

На европейско ниво от Енрико Лета в периода 1991 - 1995 г. е начело на „Младежи на Европейската народна партия” -  официалното младежко крило на паневропейската Европейска народна партия, обединяваща християндемократически партии в Европа, в това число и италианските християндемократи. Оттогава Лета си остава убеден поддръжник на Европейския съюз и европейската интеграция. 

След разпускането на Християндемократическата партия в Италия Лета става част от нейния приемник Италианска народна партия.  През 1998 г. Лета става министър на комуникационните политики в правителството на Масимо Д'Алема. Тогава той е едва на 32 години и е най-младият министър в поствоенната история на страната.  Впоследствие тази титла му е отнета от Джорджа Мелони, която през 2008 г. е назначена едва на 31 години за министър на младежта  в четвъртото правителство на Силвио Берлускони. През 1999 г. Лета става министър на промишлеността, търговията и занаятите във второто правителство на Д'Алема. Запазва поста си и в следващото италианско правителство, това на Джулиано Амато, като там му е поверена и външната търговия. На изборите през 2001 г. е избран за депутат, като по това време той е вече член на новата италианска левоцентристка формация "Демократията е свобода - Маргарита", в която се е вляла досегашната му Италианска народна партия.

След три години на европейските избори е избран за евродепутат. По това време той вече членува в ново левоцентристко обединение в Италия, наречено "Маслиново дърво", в което влиза и предходната партия на Лета "Демократията е свобода-Маргарита". Като евродепутат, Лета е член на паневропейския Алианс на либералите и демократите за Европа. Той е член и на комисията по връзки на ЕП със страните от Магреб и член на европарламентарната комисия по икономически въпроси. През 2006 г. Лета е преизбран за италиански депутат и е назначен за главен секретар на второто правителство на Романо Проди. 

През 2007 г. в Италия в лявото пространство се появява нова политическа формация Демократическата партия.  Подобно на други нови партии в Италия и тази е сформирана от сливането на няколко политически леви сили, сред които и партии, влизащи в състава на "Маслиново дърво". Лета се бори за лидерския пост на тази формация, но в крайна сметка печели Валтер Ветрони, който има по-голямо влияние по онова време в качеството му на кмет на Рим. Следва поражение на демократите на изборите през 2009 г. Тогава партията избира нов лидер - Пиерлуиджи Берсани, подкрепян от Лета. 

Последна актуализация: 21:21 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още