IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Италия са тест за лидера на италианската левица Енрико Лета

Според него идването на един консервативен алианс на власт в Италия ще представлява директна заплаха за третата икономика в еврозоната и за средствата които тя получава от Брюксел

21:42 | 22.09.22 г.
Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Енрико Лета. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Според Енрико Лета идването на един консервативен алианс на власт в Италия ще представлява директна заплаха за третата икономика в еврозоната и за средствата които тя получава от Брюксел в рамките на европейския план за постпандемичен подем. Десницата е заложила в предизборната си програма преговори с Брюксел за ревизиране на целите в националния план на Италия за постпандемично  възстановяване. Десните смятат, че за една година и половина някои цели са се променили предвид промяна в конюктурата, дължаща се на войната в Украйна и всички последици от нея. Планът вече бе одобрен от Брюксел и Италия ще получи по него около 200 милиарда евро, като най-засегната в ЕС от пандемията страна. Но при евентуално ревизиране преговорите ще се проточат и не е ясно дали изобщо Европейската комисия ще одобри нови цели, заложени в плана. Средствата ще се забавят и от това ще пострада именно страната и нейното възстановяване, предупреждава Енрико Лета. Според него отпусканите от  Брюксел средства за постпандемично възстановяване са истинско съкровище за бъдещето на Италия и предоговарянето на плана за възстановяване на страната ще е равнозначно да риск да се изгуби част от сумата.

Според Лета причините за възхода на крайната десница в Италия в лицето на „Братя на Италия” на Джорджа Мелони се дължи на това, че през последните години Италия е била епицентър на кризите, засегнали цяла Европа – финансова криза, миграциона криза, кризата, причинена от пандемията, кризата, причинена от войната в Украйна. По време на последните две кризи, белязали Европа в периода 2020-2022 г. Демократическата партия на Лета, въпреки че беше изгубира изборите през 2018 г. се озова във властта в Италия. Първо като част от второто правителство на Джузепе Конте и после като част от широката управляваща коалиция на Марио Драги.  Всички тези кризи са изплашили хора, особенно войната на Русия в Украйна. А крайнодесните си играят със страховете на хората и печелят точки, защото хората вярват, че те ще им помогнат за излизане от кризите. Особено кризата, произтичаща от това, че Русия използва зависимостта от руски газ, за да прокарва интересите си. Италия е  зависима от руски газ. В последно време започна да се оттърсва от тази зависимост, но тя все още е голяма и процесът по отърсване е бавен. Русия цяло лято нарушаваше доставките на газ за Европа, като по този начин задушаване континента и в частност Италия. Цените на газа и на горивата, а оттам и на другите стоки, скочиха точно когато политичската криза обхвана Италия. Според Лета действайки така Русия на Путин работи за победа на десницата в Италия, но и други страни. Лета е убеден, че Русия се опитва да отслаби Евроа, като я разделя чрез подкрепата, повече или по-малко имплицитна за суверенистите в различни страни членки.

В тази насока по отношение на най-актуалната външнополитическа тема сега – руската инвазия в Украйна, Енрико Лета още в началото й предупреждаваще,  че според руския преизидент Владимир Путин западняците са мекушави хора и затова той е предприела тази офанзива. Сходно мнение изрази и противничката на Лета – Мелони. Лета се обяви за възможно най-твърди санкции срещу Русия и подкрепи изпращането на оръжия за Украйна – точно, каквато беше и позицията на Мелони. Според Лета 24 февруари 2022 г. е нов 11 септември, който променя историята. „От самото начало не съм имал съмнения, че е необходимо да помогнем на украинския народ да окаже съпротива, защото оказването на съпротива от страна на украинския народ с помощта на конвенционални оръжия е  условието да настъпи мир”, каза Лета още през март. Подобни изказвания не веднъж направи и Мелони. Що се касае до по-суровите европейски санкции към Русия, Лета припомни, че когато стане дума за газ и петрол, то дискусиите в ЕС стават трудни и винаги ще има един  „Господин не” в блока. Той визираше противопоставянето на част от санкциите от страна на унгарския премиер Виктор Орбан. „Унгария е една малка страна, но нейният капацитет да вреди е голям по въпроси, по които в ЕС е нужен единодушен вот”, заяви той и думите му бяха потвърдени в края на май, когато ЕС трудно постигна компромис относно вноса на руския петрол и накрая заради противопоставянето на Орбан наложи частично петролно ембарго и дори се отказа от решението да включи в санкционния си списък руския патриарх Кирил. Тук позициите на Лета и на противничката му Мелони вече не съвпадат. Мелони подкрепя Орбан, доколкото той се води от интересите на собствения си народ, тъй като и тя смята, че итересът на Италия, например, трябва да бъде на първо място, когато Италия решава как да действа и каква европейска и евроатлантическа политическа линия да подкрепи. За разлика от Орбан обаче Мелони вижда в руската инвация в Украйна не само възползване на Путин от слабостта на Запада, но и една заявка за промяна на световния ред, която в крайна сметка ще завърши, ако Западът не се намеси енергично, с победа не само на Русия, но с ориентирането на Русия към Азия и най-вече към Китай и тоест с победа на Китай. Лета засега не навлиза в такива широкообхватни прогнози.

През лятото Лета последва примера на Мелони и публикува броени дни след нея видеопослание на три езика – английски, испански и френски, в което уверяваше, че ако левицата спечели изборите в Италия, тя ще остави Италия в центъра на ЕС, припомнят Франс прес и Асошиейтед прес. В видеото Лета отново подчертаваше оасностите, които представляват за европейската солидарност, изискванията в ЕС за единодушно приемане на важни решения, като например санкциите срещу Русия. Той отново визираше това, че подобно правило дава възможност на Орбан да налага вето на което и да е важно решение да блокира по този начин европейскките действия. Лета припомняше, че Орбан действа така и по въпроса за санкциите срещу Русия, но и по мъпроса за миграцията към ЕС. Във видетоо той припомняше, че Орбан е приятел и съюзник на италианската десница. Лета припомняше и, че десницата не е подкрепила при вот в Европейския парламент на създаване на европейски фондове за постпандемично възстановяване на страните членки. Той припомняше и, че италианската десница е гласувала срещу подписания миналата година Договор от Куирилале за задълбочаване на сътруднчеството между Италия и Франция. Във видеото по адрес на италианската левица Лета казваше още, че „Европа е част от нашето ДНК, защото ние вярваме, че сътрудничеството между страните и намирането на общи решения е по-добро, отколкото намирането на такива решения, които са само национални или националистически”. „Ние имаме нужда от една силна Европа, ние имаме нужда от една Европа на здравеопазването, една Европа на солидарноста. И всичко това може да се постигне само ако няма национализъм вътре в европейските страни”, казваше още той във видеото.

Последна актуализация: 21:21 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още