IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски празнува исторически ден за Херсон

Увеличават се надеждите за ангажимент от страна на Москва срещу използването на ядрени оръжия

08:35 | 12.11.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

След изтеглянето на кремълските войски от Херсон жителите преминават през града сред ликуващи тълпи, съобщава президентът Зеленски. Говорителят на Путин не разглежда неуспеха в Южна Украйна като поражение за Русия. Междувременно има надежди за ангажимент от страна на Москва срещу използването на ядрени оръжия. 261-ият ден от войната накратко.

Ликуване в Херсон

След изтеглянето на руските войници украинският президент Володимир Зеленски съобщи за по-нататъшно настъпление на собствените си войски към регионалната столица Херсон в южната част на страната. 

„Днес е исторически ден", каза Зеленски във видеообръщението си. Градът все още не е напълно освободен от „присъствието на врага", обяснява той. Но украинските специални сили вече били на терен, каза той. Жителите на Херсон също сами премахвали руските символи от улици и сгради.

 Зеленски публикува и видеоклип, на който се твърди, че се виждат паради с коли и жители, приветстващи настъпващите украински войници. „Хората в Херсон чакат. Те никога не се отказаха от Украйна", каза държавният глава. „Същото ще се случи и в градовете, които все още чакат да си ги върнем“. 

Под натиска на украинските контраофанзиви Русия обяви изтеглянето на собствените си войски от частта на Херсон, разположена северозападно от река Днепър, миналата сряда. Така за първи път от началото на войната Русия губи по-голяма част от територията, която е анексирала в нарушение на международното право и на този фон нарича своя държавна територия.

Руски обстрел от левия бряг на река Днепър

Малко след изтеглянето Русия заяви, че е започнала атаки в току-що напуснатия регион. „В момента се обстрелват войски и военна техника на украинските въоръжени сили на десния бряг на река Днепър", съобщи руското министерство на отбраната. Само няколко часа по-рано говорителят на министерството Игор Конашенков заяви, че всички руски части в южната част на Украйна са преместени на левия бряг на реката.

При отстъплението си те оставят и ранени свои другари, съобщава британският вестник Daily Telegraph, позовавайки се на свидетелски разкази от фронта. „Наблюдава се отстъпление на руските войски към по-укрепени позиции", цитира вестникът думите на украинския войник Николай. Въпреки това все още имало райони, в които се водят ожесточени боеве, каза той. „Те се оттеглят, защото търпят загуби, много тежки загуби. Нещо повече, те дори не вземат телата на войниците си, а оставят ранените", казва войникът.

Песков не признава поражението 

В интервю за BBC говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не разкрива дали изтеглянето от Херсон ще урони престижа на Путин или дори ще бъде унижение за руския президент. Отговорът на Песков: „Има много експерти. Някои казват това, други - онова. Ние не коментираме нищо от това. Специалната военна операция продължава“. Запитване от BBC: "Значи не смятате, че оттеглянето е унижение?" Песков: „Не“. BBC: „Има ли тогава някакво съжаление в Кремъл, че само преди няколко седмици се състоя церемония по повод анексирането на Херсон“. Песков каза „не" и на този въпрос.

Според него Кремъл продължавал да вижда малък шанс за мирни преговори. Русия не изключвала преговори с Украйна, но не виждала готовност на Киев за преговори, заяви Песков, според руските информационни агенции. 

„Киев не иска преговори, затова специалната военна операция продължава", каза Песков. От гледна точка на Кремъл „специалната военна операция" можела да завърши или с постигането на целите си, или с преговори, добави говорителят на Путин. След това обаче Песков косвено призна отслабването на руската позиция. Мирните преговори „от позицията на силата", както твърдяла украинската страна, не са възможни, каза говорителят на Кремъл. 

Срещата на върха на Г-20: В търсене на решение за ядрените оръжия

На предстоящата среща на върха на Г-20 Русия би могла да поеме ангажимент срещу използването на ядрени оръжия. Настоящият проект на заключителната декларация съдържа точка за неупотреба на ядрени оръжия, заяви служител на ЕС. Според текущото състояние на преговорите може да се предположи, че това ще бъде включено и в окончателния вариант. „Голяма част от членовете на Г-20 искат да се споменат ядрените оръжия", каза служителят. Притесненията относно използването на руско ядрено оръжие в Украйна наскоро бяха подсилени от анексирането на четири окупирани украински територии в нарушение на международното право.

Нови насоки в Договора за контрол на ядрените оръжия

Преговорите между Русия и САЩ за ядрено разоръжаване, които са в застой, също изглежда напредват. Двете страни скоро ще се срещнат в Кайро, за да обсъдят договора за контрол на ядрените оръжия „Нов старт", цитира агенция „Риа Новости“ думите на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Целта е подписване в края на ноември или началото на декември. САЩ наскоро обявиха, че се планира ранна среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 13 rate down comment 4
khao
преди 1 година
НЕ само Зеленски, целия нормален свят празнува! Поредна победа и крачка към пълната победа над дивашка русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Платените се изпокриха и останаха само правоверните глууупаци като теб да словоблудстват. Ако ти бях баща. щеше да те набия и да се откажжа от теб !... хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 19
Tikva007
преди 1 година
До: Lemon's: Точно затова, защото е инвесторски сайт, а не политически драмкръжок. Светът на парите и интересите е реален, икономиката и индустрията са реални и се управляват от реалисти. В нашето парче от картата на света, наречено Европа, напоследък реализмът и прагматизмът са набутани в ъгъла от фантазьори и гласовити политически викачи като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Оногурия слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 3
Lemon's
преди 1 година
До: Tikva007Интересно, защо сатрапи като теб пишат в инвестиционен сайт?Рашките имали армия и военни и трябвало да я използват и пренастройват т.е.да убиват!!! От къде се пръквате такива нискочели субекти във цивилизованиясвят - на търсене не нови измерения в науката и технологията, а вие на търсене на убйиства и войни /пренастройване на воената машина - да ви се неема/?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Украинци нас разьобали и пратили нax*й, а местни тpoля так и не разбрали что случилось. Концерт Кобзона става все по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 4
Nuclear man
преди 1 година
Много малко путинистки рев. Явно са се успокоили петоколонниците или просто ги е срам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 година
Както е видно от реакциите в западните медии, никой не бърза да се радва от факта, че руснаците се изнесоха от Херсон. Най-малкото, че поне в две големи войни руснаците са отстъпвали до Москва, а после са стигали до столицата на противника. Едно са пропагандните фойерверки на Зеленски, друго са реалностите. Както посочиха обективни западни военни, Русия все още не е използвала и 20% от наличните си военни ресурси, а в момента цялата й военна машина се пренастройва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 19
Tikva007
преди 1 година
До: xapoznai: Само не става ясно, за какво им е армия на руснаците, ако не им върши работа? Да си я държат за паради? Доста пари им гълта от бюджета. По-вероятно е в момента да тече учебен, прочистващ и наладъчен процес в системата на военните им структури, които се оказаха затънали в корупция, мързел и самодоволство. Такава мисъл, като предложената от теб е неприемлива вече дори за обикновените руснаци, които останаха да живеят в Русия. Но не пречи да си мечтаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 5
xapoznai
преди 1 година
"Самото оттегляне от Херсон нз дали е унижение, но е грижа за собствената армия"Нека се погрижат по-сериозно генералитета и да приберат армията в международно признатите руски граници. Така ще спасят много животи, а след това остава само да подпишат за възстановяване не щетите от руското "освобождение" и ей къде е - истинска мисъл за армията и народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още