IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да спре да убеждава Русия да се откаже от Украйна и да я принуди да го направи

Ако светът се поддаде на заплахите на Кремъл сега, когато е слаба позиция, какво ще прави, когато Русия набере отново сили, питат от ISW

14:49 | 21.12.22 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западът трябва да спре с опитите си да убеди руският президент Владимир Путин да се откаже от намеренията си спрямо Украйна, пише в анализ Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите сочат, че правилният ход е да блокират възможностите на Кремъл да реализира целите си.

Преговори за прекратяване на огъня, мирни сделки и дипломация, предлагани от руските власти, имат само една цел - да се подгови следващата атака срещу Украйна, коментират от института. Според тях целта на Владимир Путин никога не е била територията на страната, а поставянето ѝ под контрол и изтриването на идентичността ѝ. Тази цел ще остане непроменена и вероятно ще надживее руския президент.

Затова и на Украйна трябва да бъдат дадени най-добрите възможни позиции, за да устои на атаките и да изгради своите отбранителни способности, а Западът да не прави никакви отстъпки - например да позволи руско военно присъствие в Украйна и други методи, които да позволят на Русия да печели време за следваща атака.

В последните 20 години Русия даде да се разбере, че няма да приеме нищо по-малко от пълен контрол върху Украйна. До преди 2014 година Москва опитваше да доминира политически в страната. Когато всички опити за това се провалиха, Русия започна пълномащабна война през 2022 година, съпроводена с опити да се изтрие идентичността на украинците.

Първоначалните планове бяха страната да бъде превзета за броени дни, но на 7 декември, почти 300 дни след началото на войната, Путин беше принуден да признае, че неговата "специална военна операция" ще се проточи. Вероятно всички усилия ще бъдат насочени към тази война - и чрез последващи мобилизации, и чрез настройване на икономиката и индустрията на режим "война". Едва ли тези усилия ще дадат очаквания резултат, но намеренията са ясни, пишат още от ISW.

Плановете за Украйна не свършват с Владимир Путин - идеята вече е насадена в институциите, законодателството и дори в обществото. Антиукраинските и антизападните настроения само ще се засилват на фона на пропагандата, която се очаква на фона на загубите на фронта и репресиите срещу противниците на войната.

Руският елит също подкрепя целите на президента, като се различават само по подхода - едните са съгласни на победа на всяка цена, а други - търсят победата, но запазвайки останалата руска мощ, водени и от егоистични мотиви.

Но Украйна далеч не е крайната цел на Кремъл. Само лошото развитие на войната в Украйна дава на Минск поле за отстъпление, но ако Русия спечели тази война, следващият ход ще е поглъщането на Беларус. Следващата цел вероятно е Молдова, към която Кремъл има апетити отдавна, окупирайки Приднестровието.

Владимир Путин отдавна не крие своите намерения да "срине западната хегемония" и укрепването на позициите в Украйна, Беларус и Молдова ще даде възможност на Кремъл да се огледа и в тази посока.

За щастие, намеренията на Кремъл все още могат да бъдат пречупени, смятат в ISW. Украйна и Западът на няколко пъти успяха да принудят Русия да промени целите си - изтеглянето от Киев и Херсон например. Руският президент коментира при анексирането, че Русия е в Херсон завинаги, но само месец по-късно войската му се изтегли - не защото целите са различни, а защото беше принудена, пишат още военните анализатори.

През есента украинските военни са в подем, а руските - отстъпват. За кратко, проливните дъждове забавят темпа и на двете воюващи страни. Очакванията са обаче, че през зимата военните действият да бъдат възобновени. Западът трябва да подкрепи Украйна при контраофанзивата и да запази позициите си.

Рисковете от ескалация категорично съществуват и винаги ще съществуват, но Западът не трябва да се въздържа сам, особено когато позициите на Кремъл са отслабени. Русия ще отправи същите заплахи и следващия път, но тогава позициите ѝ ще бъдат отново силни.

Руската военна опора в Украйна е заплаха за интересите на САЩ, тъй като предполага огромни бъдещи военни и икономически изисквания за Съединените щати, НАТО и Европейския съюз и създава допълнителни уязвимости, като същевременно носи същите рискове от ескалация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Едва ли. Не му е в стила. Обикновено в зоната на юрисдикцията си отправя предложения, на които никой не може да откаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 по интересно е дали Путин командва в Беларус? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Колко танка леопард чакаш да им дадат германците? Последно, по времето на Урсула фон дер Лайен като военен министър, в Бундесфера преброиха 16 танка Леопард 2, годни за война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: *И докато Путин се моли в Беларус, Зеленския е в САЩ.* - А Зеленски в САЩ командва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Путин се унизи да се моли отново на картофеният цар. Разбира се това показа само колко са го закъсали РФ. Остават десет дни до края на декември и тогава ще направим сметка кой какво е подобрил за месеца. И докато Путин се моли в Беларус, Зеленския е в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Този огромен отровен цирей още дълго ще пръска зловония и отрова в цивилизованият свят.Борбата с него ни най-малко няма да приключи с изхвърлянето му от Украйна и далеч няма да приключи и с краят на Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca ... Ам че гледам последно им остана танкове леопард да дадат на украинците и далекобойни ракети и матушката приключва СВО-то до няколко месеца , естествено с парад на денацификацията на красная площад ... с квото имат по музеите там в движение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
Ще се мотае западът, щото ако го побара Баба Меца, ще им спука гъZeца. То и сега само поляците са дали над 2000 убити. Още десетина хиляди наемници са дали фира. За урките си мълча. Че ще ми затворят устата като на г-жа Урси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
baba_meca
преди 1 година
Ми хайде де. Какво се мотае тоя запад. Що не може да я принуди??!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още