IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2022 е удължен за 2023 г., отпада отстъпката за горивата от 0,25 лв.

Парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд

18:35 | 23.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари спира мярката от 0,25 лв. отстъпка за горивата. Това реши Народното събрание, след като отхвърли предложението на „Продължаваме промяната“ компенсацията да се включи в удълженото действие на бюджета за 2022 г.

Ден по-рано парламентът прие на първо четене предложения от ГЕРБ/СДС законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Мярката ще бъде финансирана с пари от свръхпечалбата на компаниите, които преработват руски петрол у нас. Две са компаниите, които се ползват от дерогацията на Европейската комисия (ЕК) и продължават да използват сорт "Уралс" у нас и заради отстъпките от цената на руския петрол са формирали свръх печалба от 3,5 млрд. лева за годината.

След два дни обсъждане депутатите приеха окончателно удължаването на Бюджет 2022 г.

Решение намери и проблемът, за който в четвъртък финансовият министър Росица Велкова алармира - че разбивката на фискалния резерв в централния бюджет е на минус 1,6 млрд. лв. дефицит и можеше да се стигне до невъзможност за изплащане на пенсиите до 7-о число.

"В момента, в новата редакция няма проблем, тъй като остават свободни средства, които, освен текущият приход, който ще си постъпва данъчноосигурителен, остават свободни средства, които са по набирателни сметки, които са на автономни бюджети, които са на фондове, националното съфинансиране европейско, то също остава освободено от този текст. Така, че ние ще имаме средства, с които да оперираме, и няма да имаме тази ликвидна дупка за определени дни на месеца", заяви Велкова, цитирана от БНР.

Парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд. Министърът н финансите заяви, че няма опасност за изплащане на пенсиите, защото има нужните средства от национално финансиране. Не бе прието предложението на „Продължаваме промяната“  първите два дни от болничните да се заплащат от работодателите.

Отхвърлено бе и предложението да се актуализират пенсиите всяка година по Швейцарското правило.

По предложение на Румен Гечев от БСП в удължителния закон за бюджета депутатите записаха, че Министерският съвет може да одобрява финансиране на влезли в сила към 1 януари 2023 г. политики за семейните помощи за деца, т.е. МС може да одобри еднократна помощ за децата от първи до четвърти клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007"Ви-Газ България" ЕАД продава газ пропан-бутан на българския пазар над 20 години - стартирайки през 1998 г. като ...https://***.youtube.com/watch?v=LMFeeNH7624
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... не , събираме за следващата вноска за Ф16-ките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
До: Retro_696 Чиба, бре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Мхм тия 0,25 лв да не са и за електроните ,че ще стане мацано дупе с тикви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Retro_696
преди 1 година
Слава Украина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Коалиция Турски паток я жду
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още