IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън върви по стъпките на велики американски президенти

Той е подценяван вицепрезидент, който се доказа в Овалния кабинет

17:45 | 22.01.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Какво е необходимо, за да бъде един президент на САЩ велик, се пита главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Лидерите, които демократите поставят на пиедестал, имат поразително сходни характеристики. Франклин Делано Рузвелт, Джон Кенеди и Барак Обама бяха брилянтни оратори с образование от Харвард и аристократично поведение.

Вицепрезидентите, които те избраха, също имаха много общи неща. Хари Труман, Линдън Джонсън и Джо Байдън направиха кариерите си в Сената и им липсваше харизмата и бръшляновия блясък (лигата на водещите университети в САЩ – бел. прев.) на президентите, за които работеха. Като вицепрезиденти и тримата понякога бяха третирани с едва прикрито презрение от служителите на Рузвелт, Кенеди и Обама.

Но самите Труман и Джонсън също станаха велики президенти. Сега Байдън показва всички признаци, че върви по стъпките им.

Въпреки крехкото мнозинство в Конгреса след изборите през 2020 г., Байдън натрупа страхотна статистика по отношение на вътрешното законодателство. Първите му две години са точно описани от The Atlantic като „едни от най-продуктивните за президент през последния половин век“.

Подобно на Джонсън и Труман, годините на Байдън в Сената му дадоха опит за това как да прокара законодателство. Администрацията му прие двупартиен закон за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, както и най-големия пакет от мерки за климата в историята на САЩ, включени в подвеждащо звучащия Закон за намаляване на инфлацията.

Байдън също така прие важни реформи в здравеопазването, както и Закона за чиповете с цел стимулиране на вътрешното производство на полупроводници. Имаше известно затягане на законодателството за контрол върху оръжията, напредък в опрощаването на студентските заеми и милиарди долари помощ за Украйна.

Провалът с изтеглянето от Афганистан даде на Байдън ужасен външнополитически старт. Но през миналата година ефективната и навременна подкрепа на неговата администрация за Украйна възстанови репутацията на Америка откъм сила и компетентност на международната арена.

Героичната съпротива на правителството на Зеленски не би била толкова успешна без помощта на американското оръжие и разузнаване. След щетите от годините на Тръмп, представата за САЩ като „лидер на свободния свят“ отново е актуална.

Величието на един президент се определя отчасти от мащаба на предизвикателствата, които преодолява. Рузвелт преведе Америка през Голямата депресия и Втората световна война. Труман се справи с края на този конфликт и с началото на Студената война. На фона на сътресенията през 60-те години Джонсън изигра незаменима роля в битката за граждански права.

Предизвикателствата, пред които е изправен Байдън, също са епохални. Доналд Тръмп беше безпрецедентно предизвикателство към американската демокрация. Метежът срещу Конгреса през януари 2021 г. беше опасен момент в историята на САЩ. Авторитаризмът беше на поход в чужбина, когато Байдън встъпи в длъжност, като броят на демокрациите по света постоянно намаляваше.

Както Байдън изясни в речта си при встъпването в длъжност през 2021 г., той виждаше тясна връзка между борбата за демокрация у дома и в чужбина. Две години след поемането на поста тези битки вървят много по-добре, отколкото мнозина смееха да се надяват, когато той положи клетва.

Най-важното вътрешнополитическо постижение на Байдън си остава самата победа над Тръмп на президентските избори през 2020 г. Като президент, той се възползва от нея. Демократите надминаха очакванията на междинните избори, като задържаха Сената и едва загубиха Камарата на представителите. Деморализираните републиканци сега се обръщат едни срещу други, докато демократите на Байдън се оказват изненадващо дисциплинирани и обединени. Тръмп никога не трябва да бъде отписван, но шансовете той да се върне в Белия дом през 2024 г. изглежда намаляват.

Тъй като републиканците контролират Камарата, Байдън може скоро да се изправи пред опит за импийчмънт, воден от все по-обърканата крайна десница на тази партия. Но всякакви подобни усилия са обречени на провал и може дори да му помогнат. Неговата способност да бъде разумен, прагматичен и спокоен в епохата на бушуваща партизанщина е значителен политически актив. Рейтингът на одобрение на Байдън е под 50 процента, но е сравними с тези на Рейгън и Обама на подобен етап от техните президентства.

Въпреки успехите си Байдън все още често е обявяван за негоден да ръководи, или дори за грохнал, от републиканската десница. Дори членовете на собствената му администрация понякога говорят за него като за леко разхвърлян стар чичо.

Но не е нещо ново Байдън да бъде подценяван. Случвало се е през цялата му кариера - в Сената, като вицепрезидент, като кандидат за президент и сега като държавен глава. Реалността е, че у дома и в чужбина той вече е страховит успешен лидер.

Сега широко се предполага, че Байдън ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Дори някои от неговите поддръжници се чувстват некомфортно с това, като се има предвид, че той вече изглежда и звучи като за възрастта си и ще бъде на 82 години в началото на втория си мандат.

Но ефективността на Байдън като президент произтича до голяма степен от неговата рейгънистка способност да определя ясна посока на политиката и след това да делегира. Демократите от Капитолия свършиха тежката работа, за да прокарат законодателството през Конгреса. Службата за национална сигурност на президента организира политиката за Украйна. Байдън е председателствал заседанията, но не се е опитвал да управлява в детайли.

Вторият мандат може да изглежда като нещо твърде амбициозно, но през цялата си политическа кариера Байдън е показвал способност да изненадва и обърква критиците си. Не залагайте, че той няма да го направи отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
ratten
преди 1 година
сложете под статията, че е платен матрЯл и блокирайте коментарите,че станахте за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Файненшъл Таймс хептен го удариха през левичарското просо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
Не мога да повярвам, че гнъсната пропаганда е стигнала подобни чудовищни дълбини. Първо - чучулото е УЗУРПАТОР и цял свят знае това. Не е законен президент. Второ - той е олигoфрен, който не знае къде се намира и цял свят му се смее. Трето той опозори САЩ - след провалът в Афганистан следва и такъв в украйна. Цял свят отхвърля доларовото робство, никой вече не иска да има нищо общо с американците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 1 година
Press. Sh-t yellow.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 26
Jorkata
преди 1 година
Байдън е пълен смях... ама поръчката си е поръчка и заплатата си е заплата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 56 rate down comment 24
BattleRoyal
преди 1 година
Погледнах дали не сме първи април... Деградацията на медиите явно няма дъно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 27
Alex Silver
преди 1 година
Да не намекват за намерените още свръхсекретни документи? Или за "подвизите" на сина му в Бандероландия? Когато започнат да бутат негови паметници, тогава може да бъде признат и за велик. А сега е дядка в напреднала възраст и затруднения в ориентирането не само в околното, но и в политическото пространство. Помнин как го докараха на власт. Дали ще запомним как ще го изкарат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още