IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: С плаващи мнозинства това управление няма да оцелее

По отношение на предложенията за конституционни промени Иванов заяви, че идеите ще бъдат представени, след като стане ясен съставът на конституционната комисия

13:00 | 02.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С плаващи мнозинства настоящото управление няма как да оцелее, заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, депутат от ПГ на "ПП-ДБ".

Той определи съвместно управление на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС като "съвместно управление по необходимост - историческа и много сериозна" и уточни, че в основата му е английският израз - "Да се съгласим, че няма да се съгласяваме":

"Много ясно да знаем кои са онези наистина важни неща за страната, по които трябва да намираме съгласие. Запазвайки разбиране, че извън тях ние ще си останем опоненти. В процеса на това управление дано да успеем да преодолеем и голямата разделителна линия, свързано с невъзможността да разрешим проблемите на корупционното овладяване на държавата след 1989 г., да започнем да решаваме и този проблем. Тогава ще настъпи може би пълна нормализация и политическите опоненти ще могат да се сближат в по-голяма степен. Това трябва да се случи, защото иначе тектоничните разделения в България ще продължат", подчерта Иванов. 

По думите му трите основни приоритета пред управлението са оздравяването на правосъдието, попълването на регулаторите с хора, които ще могат да ги превърнат в имунната система на страната и трети - службите.

„Това управление няма алтернатива. ... Емоциите след една или друга среща винаги могат да бъдат изведени пред скоби. Но това е пътят към разпада. Разпад, който е невъзможен по една проста причина, че няма алтернатива. Какво, ще отидем на още едни избори? И какво очакваме да се случи на тях? Големи предизвикателства, но и големи възможности има пред нас - реално можем да осигурим влизането на страната и в Шенген, и в еврозоната, реално трябва да стартираме прилагането на мерките за Плана за възстановяване. Това са големи възможности пред страната и тя може да се обнови и модернизира много сериозно. Пред лицето на тези императиви трябва това управление да го изградим, колкото и да е трудно. Това е наша отговорност, да не занимаваме хората с емоциите си. Да осигурим за един период стабилизация на страната. Трябва да има разбиране от всички страни, че не можем да продължаваме както досега. Да покажем на обществото, че разбираме, че с досегашните корупционни практики трябва да се разделим. Това създава допълнителна трудност в управлението", категоричен е Иванов.

Той посочи, че не му е известно Даниел Лорер да е бил обсъждан за гуверньор на Българска народна банка (БНБ).

По отношение на предложенията за конституционни промени Иванов заяви, че идеите ще бъдат представени, след като стане ясен съставът на конституционната комисия.

Той подчерта категорично, че не се готви промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония с допълнителни отстъпки, за да започнат по-бързи преговори за членство в ЕС.

"Преговорната рамка не може да бъде предоговаряна, тя е свършен факт на европейско ниво. Не става дума за двустранни отношения между България и РСМ. ... Трябва да намерим начин да защитим интересите си, да приложим инструментите, които ни бяха дадени с Преговорната рамка, но и да поправим отношението между двата народа, защото позволихме политиците от двете страни да инжектират омраза", посочи още Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: onezero007Затова и аз смятам че народа ,всички българи без значение на партийна симпатия,цвят на кожата ,народност ,трябва вкупом и заедно да махнат тези измамници от парламента. Всички ние виждаме гнева на хората във Франция във Гърция ,как се стачкува как се търсят права и свободи ,с приказки и мълчание, покорство няма как да стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
onezero007
преди 10 месеца
Курулираните шарлатани нали ревяха, че щели да си самосвалят правителството ако тиквата не им приеме 7 условия и не махне прокурора? Нищо от това не е направено, но вече няма проблеми, всички ги разбраха че са едни прасенца, които просто искат лапачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 10 месеца
Доносникът иска да кльопа. В промишлени количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 10 месеца
В събота министърът на финансите Бруно Льо Мер съобщи, че са били нападнати или ограбени десет търговски центъра, повече от 200 супермаркета, 250 магазина за тютюневи изделия и 250 банкови клона.Това е резултата от ставките във Франция ,така стачкуват свободните демокрации ,в България всеки мига на парцали докато ония горе го ограбват ежеминутно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Събрали се децата,и внуците плюс още някой оцелял от ДС,БКП режима и тръгнали да правят реформи.Отдавна,много отдавна трябваше да сме ви изгонил от България а това подобие на правителство да бъде махнато,с камъни от народа ,както във Франция къртят се жълтите павета и по главите им директно, следващите вече ще имат уважение повярвайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още