IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Митрев: След присъединяването ни към Шенген ще се пазят по-добре границите с трети страни

На какво трябва да акцентира информационната кампания за въвеждане на европейската валута в Българи, коментира председателят на управителния съвет на БСК

21:30 | 21.07.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Ако България и Румъния станат членове на Шенгенското пространство, можем да подсилим граничите си пунктове с Турция, Северна Македония и Сърбия, да освободим този ресурс, който е на границата с Гърция и Румъния, и да го пренасочим там където е най-необходимо. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Добри Митрев, председател на управителния съвет на Българска стопанска камара (БСК). Според него мигрантската вълна през България минава през границата с Турция и с пренасочването на граничните сили, ще можем да пазим много повече Европа от този външен натиск.

„България отговаря на всички изисквания за членство в Шенген от години, като пречката пред София и Букурещ са вътрешни проблеми и съпротива от страна на Нидерландия и Австрия. Членството на двете страни е подкрепяно от Европейската комисия и Европейския парламент и тези институции, както и българската дипломация, трябва да положат усилия да превъзмогнат съпротивата“, коментира той.

Митрев посочи, че членството в Шенген ще има само позитивни ефекти за страната - от спестяването на разходи и време за бизнеса, улесняване на връзките с Гърция и Румъния и развитие на пограничните региони.

По думите му премахването на сухопътните граници може да пренасочи и част от товарите за Централна и Източна Европа, които сега преминават през Суецкия канал и Средиземно море на път към Ротердам, през България и Румъния.

Митрев потвърди, че икономическият ефект ще бъде от спестяването на разходи и време, ще има повече възможности пред трансгранично сътрудничество, както за търговия и туризъм.

„Присъединяването на Хърватия към еврозоната и Шенген от 1 януари 2023 г. може да бъде добър пример за страхотните стимули, които двете членства носят на икономиката", даде пример председателят на БСК. Хърватия показа, че въвеждането на еврото не повишава цените, а благосъстоянието на гражданите само ще се повишава от това, обясни той.“

Добри Митрев се надява, че в нашата страна ще се проведе подходяща разяснителна кампания за еврозоната, тъй като през последните години са доминирали само негативни послания в публичното пространство. „На практика България търпи единствено негативите от решенията в еврозоната в момента, тъй като не е член, но българският лев е вързан към еврото“, смята той.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още