IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Аржентина към икономическата стабилност е осеян с препятствия

Аржентинците обаче изглежда са готови за дълбока и болезнена реформа в посока свободен пазар

17:18 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Аржентина отдавна е известна с това, че генерира нежелани икономически и политически сътресения. Националните първични избори в неделя не бяха изключение, пише Financial Times в редакционен коментар.

Големият победител беше Хавиер Милей, нестандартният либертариански икономист, който подкрепя доларизирането на икономиката, съкращаването на държавните разходи, разширяването на притежаването на оръжие и легализирането на продажбата на човешки органи.

Професор по икономика, превърнал се в телевизионна личност, Милей няма опит в управлението и има по-малко от две години в Конгреса. Неговото крайно антисистемно послание повтаря това на други крайнодесни популисти като Жаир Болсонаро и Доналд Тръмп. Това отекна сред аржентинските избиратели, ядосани от постоянните провали на правителството. Страната им в продължение на десетилетия не успява да се възползва максимално от природните си богатства и изобилния човешки капитал.

Милей спечели 30 процента от бюлетините, доста над нивото, предвиждано от последните социологически проучвания и достатъчно, за да си осигури първо място в гласуване, което традиционно представлява генерална репетиция за изборите през октомври за президент, Конгрес и губернатори. Основната дясноцентристка опозиция, Juntos por el Cambio (JxC), явно не успя да се възползва от националните гневни настроения, събирайки 28,3 процента. Перонисткото движение, което доминира в правителството от връщането на Аржентина към демокрацията през 1983 г., се срина до трето място. Въздържалите се при това, което официално беше задължително гласуване, надхвърлиха 30 процента.

Непосредствените шокови вълни от резултата принудиха министъра на икономиката Серджо Маса да девалвира силно изкривения официален обменен курс с 18 процента спрямо долара и да повиши лихвите до 118 процента. Маса, който се кандидатира като перонисткия кандидат за президент, сега е изправен пред тежка борба за предотвратяване на пълен икономически колапс, преди следващото правителство да поеме властта през декември. Неговото обещание да няма по-нататъшни девалвации преди изборите се спука след паническия ход от понеделник и местните банки може да се откажат да рефинансират непрекъснато растящата планина от вътрешен дълг на правителството.

Бордът на МВФ е изправен пред незавиден избор този месец: или да одобри изплащането на нов транш от 7,5 милиарда долара на Аржентина, като част от програмата за рефинансиране на страната в размер на 44 милиарда, въпреки неуспеха на Буенос Айрес да постигне някои от договорените цели, или да задържи парите, рискувайки да предизвика икономически колапс.

Сред толкова много униние оптимизмът може да е безнадеждно неуместен. И все пак някои инвеститори остават оптимистични относно средносрочните перспективи на южноамериканската нация. Те смятат краха на перонисткия вот за доказателство, че аржентинците са готови за дълбока и болезнена реформа в посока свободен пазар. Две трети от избирателите в неделя избраха десни или крайнодесни партии, които искат да съкратят раздутата социална държава, да премахнат изкуствения валутен контрол, да спрат печатането на пари от централната банка и да освободят бизнеса.

Процъфтяващият добив на литий, бързо разрастващото се производство на шистов нефт и газ и мощният износ на агробизнеса са в основата на аргумента, че икономическите основи на Аржентина са силни. Оптимистите смятат, че Патриша Булрич от JxC има добри шансове да спечели президентския пост и дори ако нестандартният Милей я победи, ще му липсва мнозинство в Конгреса и ще трябва да смекчи политиките си на поста.

Но пътят на Аржентина към икономическа стабилност и просперитет остава тесен и опасен. Рисковете от хаотична девалвация, изпадане в хиперинфлация или фалит на правителството преди изборите са реални. Победителят на президентските избори ще е изправен пред херкулесовата задача едновременно да възстанови доверието в икономиката, да прокара болезнени реформи, да възстанови инвестициите и да изгради достатъчно силен национален консенсус за промяна, за да избегне парализиращите социални протести. Това би било трудна задача за най-умелите и опитни политици, камо ли за крайнодесен популист с неортодоксални икономически възгледи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още