IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оферти на пет компании предлагат нови радари за армията

Министерство на отбраната ще избере доставчик, който се вмести в 400 млн. лева, и осигури обучение на личен състав и гаранционна и логистична поддръжка

18:46 | 24.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ
Снимка: БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Пет компании участват с оферти за нови радари за армията. „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция) са отговорили на изпратеното от Министерството на отбраната искане за предложение, съобщи на сайта си военното ведомство. Това са пет от осемте компании, до които страната ни е изпратила питане за информация. Ако до края на годината бъде сключен договор, очакванията са радарите да бъдат доставени на армията в края на 2025 г. и да заменят наличните системи от 70-те и 80-те години, които не могат повече да се поддържат.

Придобиването на седем броя нови трикоординатни радари и оборудване за защитено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел да преодолее дефицита от способности за осигуряване на ефективно, непрекъснато и надеждно наблюдение и контрол на въздушното пространство при осигуряване на въздушния суверенитет на България и изпълнението на съюзните ангажименти в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

България иска да купи седем радара – пет за далечно откриване и два за близко.

Обхватът на проекта включва, освен придобиване на радарите, обучение на личен състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за пет години. Съгласно получените отговори на изпратените през 2019 г. запитвания за информация, цената за реализация на проекта възлиза приблизително на 400 милиона лева, но това е цената отпреди години. Затова пред ръководителя на работната група и на началника на Щаба на Военновъздушните сили полковник Димитър Георгиев стои предизвикателството да прецени дали предложенията на фирмите се събират в цената и дали за тази цена България би получила нужните способности с новите радари.

След изготвяне на класирането ще се проведат преговори с избрания участник за сключване на договор. Периодът за доставка на радарите е в рамките на две години от сключването на договора, като очакванията за 2025-та година съвпадат и с годината, в която трябва да дойдат и първите три изтребителя F-16. От Министерство на отбраната обясняват, че доставката на радарите е важна част от работата на изтребителите.

При отваряне на офертите представителите и на петте фирми наблягат на това, че са партньори в НАТО.

При отвалянето на офертите заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев подчерта, че придобиването на нови трикоординатни радари е приоритетно за модернизацията на ВВС. „По този проект целта на ръководството на министерството е да постигнем максимални способности за сметка на оптимална цена. В същото време се стремим да бъдем възможно най-прозрачни при провеждането на процедурата“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още