IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-бележката ще може да извинява отсъствия на ученика няколко дни преди прегледа

Всички добросъвестни шофьори ще бъдат облекчени с новата система за електронно връчване, каза министърът на електронното управление Александър Йоловски

11:59 | 18.09.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не отиде на преглед при лекар още в първия ден на заболяването. Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад. Това заяви по Нова телевизия министърът на електронното управление Александър Йоловски.

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна медицинска бележка се заменя с електронен документ за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

Йоловски даде конкретен пример. „Ако едно дете бъде заведено на лекар няколко дни, след като се е разболяло, прегледът ще бъде регистриран в деня, в който се е случил, но лекарят ще прецени от кой ден да издаде новата електронна бележка“, посочи той и призова родителите да не отлагат прегледите на болните си деца. 

Министърът на електронното управление даде повече подробности и за Системата за сигурно електронно връчване. По думите му всички добросъвестни шофьори ще бъдат облекчени с новата система за електронно връчване. Ще имат бърз канал, по който да получават съобщение кога имат наложена електронна глоба. Ще бъдат уведомявани със SMS или имейл.

През новата система всеки може да се регистрира с персонален идентификационен код от Националната агенция за приходите (НАП) или Националния осигурителен институт, както и с електронен подпис.

На едно място всеки ще вижда събрани издадените фишове, поясни Йоловски. Преди това всеки ще получи имейл, за да види фиша си и да го плати.

Министърът уточни, че се работи и по въпроса за отпадане на медицинските бележки за деца, издавани от личния лекар, че са здрави и с налични ваксини. Възможно е да има решение още от началото на следващата година, стана ясно от думите на Йоловски.

В електронната трудова книжка ще бъдат автоматично "наливани" всички данни, които има в Националната агенция за приходите, по сключени договори, заяви министърът. Целта е до 2026 г. да бъде изцяло заменена хартиената трудова книжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още