IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството променя Закона за малките и средни предприятия спрямо европейски изисквания

Промените предвиждат поделяне на задължения между Министерството на икономиката и Министерството на иновациите

19:25 | 17.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Правителството предлага промени в Закона за малките и средните предприятия, които да хармонизират българското законодателство с европейската нормативна уредба, като изчистят противоречията, съществуващи в момента.

В мотивите към законопроекта се посочват разминавания в настоящия текст на закона с европейската законова рамка, като се посочват несъответствия по отношение на категоризацията и свързаността на предприятията. Основната промяна засяга неяснота във формулировката при участието на висшите училища и изследователски центрове като самостоятелни или като свързани предприятия. Това от своя страна създава затруднения при коректното прилагане на мерките за помощ по Общия регламент за групово освобождаване, подпомагащи малките и средни предприятия. 

Законопроектът предвижда още разпределение на задълженията и отговорностите на министъра на икономиката и индустрията и министъра на иновациите и растежа с оглед на това, че Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е  второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на иновациите и растежа.

Чрез предложените промени се регламентират функциите и ролите на двете министерства в подпомагане на малките и средни предприятия.

Законопроектът е публикуван на сайта за обществени консултации strategy.bg и ще бъде достъпен за обсъждане до 16 декември 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още