IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия с 15%

Кремъл ще отдели близо 11 трилиона рубли за войната в Украйна през 2024 година

22:42 | 01.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Числеността на руските въоръжени сили трябва да бъде увеличена с 15% до 2,2 млн. души, от които 1,32 млн. военнослужещи, сочи указ, публикуван на страницата на Кремъл. Този указ отменя предишното решение за увеличаване на числеността на руската армия от август 2022 година.

Бюджетът на Министерството на отбраната на Русия ще бъде осъвременен във връзка с изпълнението на решението.

От ведомството коментират, че увеличението ще бъде осигурено не чрез мобилизация или наборна служба, а чрез наемници. Увеличението ще бъде реализирано поетапно, привличайки желаещите да се присъединят към армията граждани, пише ТАСС.

От Министерството на отбраната на Русия допълват още, че причината за увеличаването на числеността на армията е продиктувано от заплахата за националната сигурност, свързана с т.нар. "специална военна операция" в Украйна и разширяването на НАТО.

Според украински анализатори в момента Русия набира по 10-15 хил. души всеки месец за армията си чрез изпращане за повиквателни, а в самите военни комисии им се дават шестмесечни договори за военна служба.

Заради войната и Украйна готви промени в правилата за набиране на военнослужещите. Според заявления на властите Киев има нужда не само от войници на фронтовата линия, но и от специалисти, например механици в тила. Новият подход за набиране на военнослужещи е възложен за изработване на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний и на министъра на отбраната Рустем Умеров. 

Новинарската агенция "Униан" отбелязва, че се очаква да отпадне правилото за отсрочка за студентите, обучаващи се за второ или трето висше образование. Предвидена е и демобилизация за служещи повече от две години. Анализира се и възможността за демобилизация на военните, върнати от плен на руснаците. На този етап обаче все още няма яснота кога тези промени ще бъдат одобрени и ще влязат в сила.

Според медийни публикации на бюрото на президента на Украйна Володимир Зеленски от лятото стои предложение за намаление на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години. По този начин военните ще могат да разчитат на помощта на още 140 хил. души.

В момента на мобилизация подлежат мъжете на възраст между 27 и 60 години, като има и редица изключения - напимер за студенти, включително и за второ и трето образование, многодетни бащи и т.н.

Младежи на възраст между 18 и 27 години също могат да се присъединят към армията, но само като доброволци.

Увеличаването на числеността на военнослужещите не е единствената  видима мярка на Кремъл във връзка с войната в Украйна. В бюджета за 2024 година 1/3 от разходите, или 10,8 трилиона рубли (118,3 млрд. долара). Това е със 70% повече от предвиденото за сектор "Национална отбрана" през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 36
Tikva007
преди 5 месеца
Генерирате ли, генерирате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 18
evlogi
преди 5 месеца
То тва нищо не е.Володята вчера призовал руските жени да раждат по осем деца.На някой да ви напомня това?Щото на мен ми напомня на един от не много отдавна, дето вменявал в дълг на всяка истинска арийка да ражда много деца, за да пребъде фатерланда.Сега следващата му стъпка на тоз хубавец от снимката е евгениката, за подобряване на генофонда на северната джамахирия и създаването на повече чистокръвни православно славянски индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 18
zelka007
преди 5 месеца
До: zelka007 ... амуркста = амурската
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 21
zelka007
преди 5 месеца
До: Импeраторът ... украинците снощи са палнали влакова композиция превозваща горива на байкало-амуркста магистрала , 46 вагона , голем фойерверк е било... :))) ... смятай колко навътре могат да организират атентати вече ... точно след един тунел е станала заварката , за малко да бишнат тунела , но не са успели ... нищо , следващият път , тази линия доста време ще я възстановяват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 24
Импeраторът
преди 5 месеца
До: zelka007 показателно е че рашистите не искат да участват в размени на пленници, понеже връщащите се от Украйна говоря за добрите условия и отношение от "нацистите" :-) отделно, рашистите пишат много от пленените като дезертирали, за да избегнат някои плащания :-/ като цяло за Путин пленените рашисти са брак и не иска да ги сменя за качествени украинци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 23
zelka007
преди 5 месеца
шахматиста в кремля е предвидил развоят ... всичко е по план ... :))) ... 330хил "груз 200" и около 700хил инвалиди в тридневната война е фейк нюз ... !! ... трябва да бдят , че НАТОто им крои шапката , тия са уникално промити мозъци ... само форумните копейкопоклонници са по-зле от тях ... с всеки обърнат на тор рассиян светът става по-добро място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още