IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се опитва да навакса превъзходството на Украйна в Черно море

Москва никога не е предлагала изтегляне на войските си от Украйна в замяна на неутралитет, твърди Михайло Подоляк

08:33 | 03.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До края на годината руската армия може да получи прототип на морски дрон за изпитание в рамките на т.нар. "специална военна операция" в Украйна.  Безпилотните катери са разработка на "Кингисеппский машиностроительный завод" (КМЗ) и могат да изминават до 200 км, да носят товар с тегло до 600 килограма и да развива скорост до 80 км/ч.

Това е "еднократен" дрон и може да бъде използван не само за удари, но и за разузнаване или като площадка за въздушен дрон, сочи публикация на сайта на производителя.

Ако морските дронове имат успех, Русия ще може да намали превъзходството на Украйна в Черно море. Киев преди няколко месеца отчете, че е пъвата държава с армия от морски дронове, които успешно заместват морския флот.

Безпилотните лодки бяха използвани за удари по военните пристанища в Крим и нанесоха щети по руските военни кораби. Русия беше принудена да изтегли част от Черноморския флот към пристанището в Новоросийск и да заговори за нов щаб на флота в Грузия. Морските дронове на Украйна са сочени като една от мерките за обезпечаване на украинския зърнен коридор в Черно море.

Междувременно руски военни кореспонденти се оплакват от "неравномерно доставяне" на дронове на фронтовата линия. Според тях и новите разработки дронове често са по-скоро "ефектни играчки", отколкото "ефективни оръжия". 

Русия използва военна авиация на фронта всеки път, когато е възможно

Въпреки настъпването на зимата и влошаването на метеорологичните условия руските военни използват военна авиация всеки път, когато това е възможно, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в своята сводка за военните действия в Украйна. Украинците потвърждават, че вятърът и дъждът не пречат на артилерията на руската армия - особено около Бахмут, докато руски наблюдатели пишат, че лошото време пречи на работата на дроновете, включително и за разузнавателните мисии, което ограничава действията им.

От данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 647-я ден от пълномащабната война в страната е видно, че бойните действия остават активни. През изминалото денонощие има 88 директни бойни сблъсъка и под обстрел са повече от 100 населени места на фронтовавата линия.

Най-интензивни са боевете край Бахмут и Авдиевка. Русия съобщава за напредък на север от Бахмут - край Бохданивка и на юг - край Клищиевка. Украински военни потвърждават за превзети техни позиции около Андриевка и допълват за отблъснати 21 атаки край Бохдановка, Ивановска, Андриевка и Клищиевка.

Руските военни опитват да обградят Авдиевка с помощта на бойна авиация, но засега опитите са неуспешни, допълват от ВСУ. Има данни за отблъснати 25 атаки в региона на Северне, Первомайско и Степове.Геолокализирани данни показват известен напредък на руската армия на юг от Степове.

Украйна напредва около Кремена, в направлението Купянск и геолокализирани данни потвърждават нови позиции край Диброва (на около 6 км югозападно от Кремена). Преди дни руски военни кореспонденти съобщиха за превземането на Маринка, но по-късно стана ясно, че има напредък в напълно разрушеното от месеци населено място. То все още е под контрола на Украйна и през миналото денонощие са отбити 11 атаки, сочат данните на ВСУ.

В последните дни се наблюдава активизиране на бойните действия в Запорожката област. Украинците съобщават за 12 отбити атаки край Роботине и Вербово. Рускиб блогъри обаче отбелязват, че дъждът и гъстата кал в региона пречат на придвижването на бронирана техника в региона.

Украйна запазва позициите си на левия бряг на Днепър, извършвайки контрабатарейна дейност. Руски военни се оплакаха от лошото снабдяване, отбелязвайки, че украинците обстрелват успешно с дронове и артилерия логистичните връзки в региона и критикуваха командването, че не е доставило електронни оръжия за борба с дроновете.

Министерството на отбраната на Русия съобщава в своята сводка за две свалени ракети С-200 над Азовско море и дрон над Краснодарския край. За периода 25 ноември - 2 декември руските военни са свалили осем украински самолета, и така общият брой на унищожените бойни самолети на Украйна достигна 545, сочат данните на ведомството. Спътникови данни показват, че руските военни са възстановили защитните съоръжения край Севастопол, които бяха разрушени от силната буря в Черно море в края на ноември.

От ВВС на Украйна отбелязват руска нощна атака с 12 дрона и 1 ракета Х-59. Системите за противовъздушна отбрана са унищожили 10 дрона, а ракетата не е достигнала целта си, допълват военните.

Русия никога не е предлагала изтегляне на войски от Украйна в замяна на неутралитет

Русия никога не е предлагала да се изтегли от Украйна в замяна на неутралитет и отказ от членство в НАТО, заяви съветника в Офиса на украинския президент Михайло Подоляк, който участваеше в преговорния процес през пролетта на 2022 година. Коментарът му е във връзка с публикации, че тогава премиерът на Великобритания е обещал, че Украйна ще получава цялата нужна военна подкрепа и Киев се е отказал от предложението.

Целта на тези преговори беше да видим какви са политическите цели на Русия, разказа Подоляк пред руския опозиционен блогър Юлия Латинина. Според него при разговорите се е разбрало, че желанието на Москва е било пълно разрушаване на украинската държавност, разоражаване и загуба на суверенитет. Преговаряхме и за оперативни паузи, които да ни позволят прегрупиране, допълни още Подоляк.

Той беше категоричен, че всички решения през пролетта са били взети от Киев, без никакви давления от Запада, който към този момент нямаше ясна позиция за военния конфликт в Украйна. "Припомням ви, че става въпрос за февруари - март 2022 година, още в самото начало на военните действия. Западните демокрации точно започваха да формират своите позиции и да се пренастройват по отношение на Русия", допълни той. 

Припомняме, че преговорите между двете държави започнаха още в началото на военните действия през февруари в Беларус, а след това за последно се срещнаха в края на март в Истанбул. И двете делегации бяха водени на много ниско ниво - от руска страна на масата на преговорите начело беше Валдимир Медински, председател на Междуведомствената комисия по историческо образование на Русия. Към този момент Украйна воюваше със собствените си средства.

Има ли шанс Украйна да получи скоро очакваната помощ от САЩ?

Има съществена промяна в позициите на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън по отношение на помощта за Украйна, пише The Wall Street Journal. Изданието цитира негови думи, казани по време на събитие през изминалата седмица. "Не можем да оставим Путин да марширува из Европа", каза републиканецът, който преди месеци гласуваше против отпускането на помощите за Украйна.

Това дава надежда, че въпросът с подкрепата за Киев скоро ще получи позитивен отговор, пише още изданието. Съпартийци на Джонсън коментират, че може да има различни причини за промяната на позициите. Председателят на Камарата има достъп до повече информация, а и често конгресмените гласуват "против", но с пълното съзнание, че законопроектът ще премине, посочват те, цитирани от WSJ.

Много от републиканците вярват, че Киев ще получи помощ, като предложението ще бъде задължително изготвено и подкрепено с мнозинство и от двета партии в американския Конгрес.

Politico коментира и думи на външният министър на САЩ Остин Лойд, според когото победата на Русия в Украйна и на "Хамас" в Израел ще отслаби и разедини НАТО и САЩ. "Не можем да си позволим да останем встрани", казва още той и допълни, че Вашингтон може да помогне и на Украйна, и на Израел.

Междувременно Германия достави още една пратка с военна помощ, състояща се от артилерийски снаряди и техника, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. "Не пренебрегвайте сигналите за въздушна тревога тези дни. Особено тези дни", каза още той, но без да навлиза в подробности.

Кремъл се изплаши от протестите на съпругите на военните

Руските власти опитват да ограничат протестите на съпругите на военните, участващи във войната в Украйна, особено на тези на мобилизираните през септември 2022 година, пише британското военно разузнаване. Анализаторите отбелязват, че през ноември в Москва имаше няколко малобройни протеста, на които съпругите на мобилизираните поставиха въпроси за "безкрайната" мобилизация и други проблеми.

Според данните жените са получии пари от властите, за да не протестират, а като цяло Кремъл се опитва да ги дискредитира в социалните мрежи и онлайн. Изглежда властите са много чувствителни относно протестите, свързани с мобилизацията, отбелязват още от британиското военно разузнаване.

Подобни протести има и в Украйна. Близки на мобилизираните настояват за право на демобилизация след 18 месеца на фронта. Подписка с такова искане събра 25 хил. гласа и това я направи задължителна за разгелждане от президента на Украйна. Във Върховната Рада е внесен законопроект, който предвижда краен срок на мобилизацията, но той още не е разгледан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
SnaGi
преди 4 месеца
Превъзходство на UA в Черно море. Това само глупци като зеленчука ще му се вържат. Инвестора продължавате да се излагате!При положение, че UA контра офанзивата приключи и последния месец RUS е постоянно в настъплени да пускате такива заглавия е ужасно невежество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
До: valentino29 ... нефел ... намери си в мрежата клипчето , бой на leopard с рассийски танкове ... 29 (ДВАДЕСЕ И ДЕВЕТ) преки попадения на снаряди в танка . екипажът оцеля , танкът го изтеглиха за ремонт , един от командирите , каза ,много добър и здрав танк , нищо общо с руските , изобщо не съжалявам , че се превъоръжаваме с немски танкове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
valentino29
преди 5 месеца
Столтенберг призова да се подготвим за лоши новини от Украйна,https://x.gd/spYpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
valentino29
преди 5 месеца
https://x.gd/RSkHJ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
valentino29
преди 5 месеца
Информационната агенция Ройтерс донесе лоши новини за Киев: ракетните бомби GLSDB, адаптирани за обсег от 160 километра, ще бъдат доставени в Украйна едва през следващата година.Доставката на реактивните бомби GLSDB за Съединените щати ще се състои в края на декември, последвано от няколко месеца тестове преди доставката в Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
valentino29
преди 5 месеца
Ако екипажът на Abrams е небрежен и не прави това на всеки 12 часа, филтрите ще повредят двигателя толкова много, че ще трябва да бъде премахнат и изпратен за ремонт, което отнема много време. Възможно е също така трансмисията също да трябва да бъде сменена.Прахът и мръсотията ще унищожат малкото украински Абрамс толкова бързо и уверено, колкото руските мини и ракети. А в Полша се извършва цялостна поддръжка и основен ремонт на украинските М-1,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още