IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за „Хамас“ сред палестинците расте за сметка на доверието в Запада

Близо 90% от анкетираните смятат, че подкрепяния от западните сили президент Махмуд Абас трябва да подаде оставка

20:00 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проучване на общественото мнение за нагласите сред палестинците след избухването на войната, публикувано днес, показва нарастване на подкрепата за "Хамас", която изглежда се е увеличила дори в опустошената ивица Газа, и категорично отхвърляне на подкрепяния от Запада президент Махмуд Абас, като близо 90 процента от тях заявяват, че той трябва да подаде оставка.

Резултатите от палестинското социологическо изследване са сигнал за възможни нови усложнения, свързани с визията на администрацията на американския президент Джо Байдън за следвоенна Газа, и повдигат въпроси за заявената от Израел цел за унищожаване на военно-управленския капацитет на "Хамас".

Вашингтон призова Палестинската автономна власт, чието седалище е на Западния бряг и понастоящем се ръководи от Абас, в крайна сметка да поеме контрола над Газа и да управлява и двете територии като стъпка, предшестваща създаването на палестинска на държава. Представители на САЩ заявиха, че на Палестинската автономия трябва да бъде вдъхнат нов живот, без да уточняват дали това би означавало промени в ръководството.

Палестинската автономна власт администрира части от окупирания от Израел Западен бряг и управлява ивицата Газа до превземането ѝ от "Хамас" през 2007 г. Палестинците не са произвеждали избори от 2006 г., когато "Хамас" спечели парламентарно мнозинство.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е начело на най-дясното правителство в историята на Израел, категорично отхвърля всякаква роля на Палестинската автономия в Газа и настоява, че Израел трябва да запази безсрочен контрол върху сигурността там. Арабските съюзници на САЩ заявиха, че ще се включат в следвоенното възстановяване на Газа само при наличието на надеждна инициатива за уреждане на палестинско-израелския конфликт чрез съвместното съществуване на две държави - израелска и палестинска, което е малко вероятно при правителството на Нетаняху, доминирано от противници на създаването на палестинска държава.

При положение че резултатите от проучванията показват по-нататъшна ерозия на легитимността на Палестинската автономия и при положение че няма очевиден път към подновяване на преговорите за палестинска държавност, от само себе си се разбира, че за следвоенна Газа се очертава безсрочна израелска окупация, заяви Халил Шикаки, един от анкетьорите в допитването.

"Израел е затънал в Газа", заяви Шикаки пред Асошиейтед прес преди публикуването на резултатите от проучването от неговия Палестински център за политологически и социологически изследвания. "Може би следващото (израелско) правителство ще реши, че Нетаняху не е прав, поставяйки всички тези условия, и може да реши да се изтегли едностранно от Газа. Но бъдещето на Газа по подразбиране е повторна окупация от Израел", добави той.

Проучването е направено между 22 ноември и 2 декември сред 1231 души на територията на Западния бряг и ивицата Газа; статистическата грешка от 4 процентни пункта. В Газа анкетьорите са интервюирали 481 души лице в лице по време на едноседмичното прекратяване на огъня, което приключи на 1 декември.

Шикаки, който редовно прави проучвания, заяви, че статистическата грешка е с един процентен пункт по-висока от обичайното поради смущенията, причинени от масовото изселване на жители по време на войната между Израел и "Хамас". Стотици хиляди палестинци избягаха от ожесточените боеве в северната част на Газа, затова анкетьорите са интервюирали хора само в централната и южната част на палестинския анклав, включително и разселени, тъй като не са могли да достигнат до северната част по време на прекратяването на огъня.

Допитването даде представа за мнението на палестинците за нападението на 7 октомври, извършено от "Хамас" и други бойци от Газа в южната част на Израел, при което бяха убити около 1200 души, повечето от които цивилни. Повече от 18 400 палестинци, около две трети от които жени и деца, бяха убити при продължителна бомбардировъчна кампания и наземна офанзива в Газа по време на последвалата война на Израел срещу групировката, която продължава вече трети месец.

Шикаки заяви, че жителите на Газа са по-критични към "Хамас", отколкото тези на Западния бряг, че подкрепата за "Хамас" обикновено се покачва по време на въоръжен конфликт, след което отново спада, и че дори сега повечето палестинци не подкрепят войнстващата групировка.

Въпреки разрушенията 57 процента от анкетираните в Газа и 82 процента на Западния бряг смятат, че "Хамас" е действала правилно, предприемайки атаката през октомври, сочи проучването. Мнозинството от хората вярва на твърденията на "Хамас", че движението е действало, за да защити едно от най-свещените места за исляма в Йерусалим от еврейски екстремисти и да извоюва освобождаването на палестински затворници. Само 10 процента заявиха, че вярват, че "Хамас" са извършили военни престъпления, като по-голямата част от запитаните заявиха, че не са виждали видеозаписи, показващи, че бойците са извършили жестокости.

Видеозаписите, заедно с масовите свидетелски показания и репортажите на Асошиейтед прес и други медии, показват, че стотици цивилни в Южен Израел, включително жени и деца, са били отвлечени или застреляни в собствените си домове. Съществуват и свидетелства за масово извършване при нападението на сексуално насилие.

Но докато през седмиците след него израелските средства за масова информация се бяха фокусирали върху атаката, палестинските издания бяха съсредоточени върху войната в ивицата Газа и страданията на цивилното население там.

Шикаки заяви, че най-популярният политик продължава да бъде Маруан Баргути, ярка фигура в движението "Фатах" на Абас, който излежава няколко доживотни присъди в израелски затвор за предполагаемата си роля в няколко кръвопролитни нападения по време на Втората Интифада "Интифадата Ал Акса" преди две десетилетия. При хипотетичен пряк двубой за президентския пост Исмаил Хания, политическият лидер на "Хамас" в изгнание, би победил Абас с голяма разлика, но при надпревара между тримата Баргути би излязъл начело със съвсем малка преднина, твърди Шикаки.

В по-общ план, 88 процента от анкетираните искат Абас да подаде оставка, което е с 10 процентни пункта повече в сравнение с преди три месеца. На Западния бряг 92 процента призовават за оставката на осемдесет и осем годишният Абас, който ръководи администрация, смятана от мнозина за корумпирана, автократична и неефективна.

В същото време 44 процента от запитаните на територията на Западния бряг са заявили, че подкрепят "Хамас", като през септември техният дял е възлизал едва на 12 процента. В Газа бойците се радват на 42 процента подкрепа, което е малко повече от 39-те процента преди три месеца.

Шикаки заяви, че подкрепата за Палестинската автономия е спаднала още повече, като близо 60 процента от запитаните вече смятат, че тя трябва да бъде разпусната. На Западния бряг продължаващата координация на Абас с израелските военни срещу отявлените му политически съперници от движението "Хамас" в сферата на сигурността е дълбоко непопулярна.

От години Нетаняху атакува Абас, обвинявайки го, че позволява антиизраелски провокации на Западния бряг, като същевременно разрешава отпускането на редовна финансова подкрепа от Катар за подпомагане на Газа, която укрепва "Хамас". Критиците на цялостния подход на Нетаняху твърдят, че той е имал за цел да предотврати преговорите за палестинска държавност.

Проучването също така сигнализира за ширещо се разочарование от международната общност, особено от САЩ, ключови европейски държави и дори от ООН, която настоява за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

"Нивото на антиамериканизъм и антизападни настроения е огромно сред палестинците заради позициите, които те са заели по отношение на международното хуманитарно право и случващото се в Газа", заяви Шикаки.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още