IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин и Москва готвят военен съюз, който ще измести САЩ като най-голяма сила

Сегашната геополитическа ситуация е коренно различна от времето на Студената вода, отбелязват от Вашингтон

19:00 | 28.12.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и руският президент Владимир Путин (вдясно). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и руският президент Владимир Путин (вдясно). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В продължение на десетилетия военната мощ на САЩ бе неоспорима, коментира в анализ изданието Business Insider.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. САЩ бяха единствената военна суперсила в света, като силите им бяха разположени по целия свят, за да защитават съюзниците си и да възпират агресията. Но с наближаването на края на 2023 г. по света се разпалват конфликти, а Русия и Китай стават все по-агресивни в общия си стремеж да изместят САЩ като най-голямата световна сила, отбелязва изданието.

Техните авторитарни лидери, Си Дзинпин в Китай и Владимир Путин в Русия, се стремят да се възползват от глобалната нестабилност, за да навредят на САЩ и техните съюзници, твърдят наблюдатели, и се приближават към евентуалното създаване на военен съюз, който би представлявал най-голямата заплаха за САЩ от десетилетия насам.

"Ясно е, че двете държави възприемат себе си като военни партньори и това партньорство става все по-дълбоко и по-опитно, дори и да не е официален съюз в западния смисъл на думата", каза пред Business Insider Джонатън Уорд, главен изпълнителен директор на Atlas Group.

Си и Путин се приближават към внушителен военен съюз

В конфликтите по целия свят се вижда съперничеството между САЩ и партньорството между Русия и Китай.

Китай предостави на Русия жизненоважна икономическа и дипломатическа подкрепа при нейното непровокирано нахлуване в Украйна, докато САЩ дадоха милиарди долари като помощ на Киев.

В Близкия изток Русия и Китай се съюзиха с Иран и разкритикуваха нападенията на Израел в ивицата Газа с цел унищожаване на подкрепяното от Техеран палестинско ислямистко движение "Хамас". Междувременно САЩ предоставиха военна помощ и дипломатическа подкрепа на Израел.

Китай, твърдят експертите, вероятно с внимание наблюдава какъв ще бъде изходът от войната в Украйна, за да получи сигнали за това как ще реагира светът, ако предприеме действия във връзка с плановете си да установи контрол върху Тайван.

И тъй като се сближават, Китай и Русия все повече координират военните си ресурси, отбелязва Business Insider.

"Руско-китайското "всеобхватно стратегическо партньорство за координация към нова ера" винаги е било свързано с военната мощ", изтъква Уорд.

През последните две години Русия и Китай започнаха съвместни военноморски учения в Японско море, Русия даде на Китай технология за подводници, която може да му осигури предимство във война със съюзниците на САЩ в Тихия океан, а лидерите им обещаха да си сътрудничат в разработването на високотехнологични оръжия, както обяви Путин през ноември.

Русия също така е продала на Китай самолети Су-25, хеликоптери Ми-17 и системи за противовъздушна отбрана С-400.

Въпреки че лидерите им не са подписали официален военен съюз, подобни стъпки трябва да предизвикват огромна загриженост у САЩ и техните съюзници, отбелязва Челс Михта в неотдавнашно проучване на Центъра за анализ на европейската политика.

"Пълномащабен съюз между Китай и Русия би представлявал за САЩ заплаха, каквато те не са срещали от края на Студената война насам", пише Михта.

Американската армия е призована да се обърне към новата заплаха

По време на Студената война Пентагонът планираше да бъде в състояние да води едновременно една голяма и две по-малки войни. Но пред лицето на променящите се заплахи той промени стратегията си, за да може да води една голяма война и да възпира други атаки.

През октомври комисията за стратегическата позиция на САЩ към Конгреса заяви, че сега страната е изправена пред заплахи, "коренно различни (от) всичко, което са изпитвали в миналото, дори в най-мрачните дни на Студената война", поради възхода на Китай и Русия.

Комисията призова Пентагона да преразгледа плановете си, за да бъде готов за възможността за война с Китай и Русия едновременно.

"Оста Русия-Китай представлява огромна заплаха за САЩ, като се има предвид, че ще трябва да се справяме със сигурността както в Европа и Азия, така и в Близкия изток с риск да бъдем разпънати, докато Пекин и Москва се координират, за да преследват съответните си регионални амбиции", посочва Уорд.

Някои експерти обаче остават скептично настроени по отношение на стабилността на руско-китайския съюз, като посочват дългогодишното напрежение между двете сили и желанието на Китай да запази тесни връзки с доходоносните западни пазари.

Но възможността за военен пакт между авторитарните им лидери е такава, за която според наблюдателите САЩ трябва да се подготвят, твърди Business Insider.

Глобалните съюзи на САЩ са изключително важни за способността им да неутрализират заплахата, която представляват съперничещите си свръхсили. Особено в Европа те трябва спешно да увеличат своя военен капацитет, смята Уорд.

Последна актуализация: 18:30 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
wart
преди 3 месеца
неконтролируем, безпощаден , зъл, и проклет . С всеки изминат ден става по трудно предсказуем като бесен пес е готов да се нахвърля срещу всеки който счита ,че застрашава хегемонията му. Ако се разпадне като държава ще е най доброто за цялото човечество иначе има вероятността от Трета световна война която по всяка вероятност ще е последната за човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 3 месеца
"Оста Русия-Китай представлява огромна заплаха за САЩ, като се има предвид, че ще трябва да се справяме със сигурността както в Европа и Азия, така и в Близкия изток с риск да бъдем разпънати, докато Пекин и Москва се координират, за да преследват съответните си регионални амбиции", посочва Уорд."' Тая престъпна *** е заплаха от 80 години насам особено след разпадането на СССР за цялото човечество. Това Световно зло лесно няма да се примири защото е коварен, хитър, подъл,агресивен, неконтролу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Mortagon
преди 3 месеца
Хитлер никого не е лъгал, просто не е имал друг избор. Четете повече! Виж от коя дата е плана за нападение на СССР. Ще ти дам жокер - Защо Румъния ни връща Южна Добруджа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 14
evlogi
преди 3 месеца
При първите сътресения или противоречия ще се изпокарат.Подобни като тия с мания за велики лидери не могат да мелят бращно дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 41
sssaaa
преди 3 месеца
"Конгреса заяви, че сега страната е изправена пред заплахи, "коренно различни (от) всичко, което са изпитвали в миналото, дори в най-мрачните дни на Студената война", поради възхода на Китай и Русия." Аз да питам Евроатлантичетата за какъв "възход" на Русия се пише в статията, та нали са пиянки, крадци на съдомиялни, технологично изостанали, блатни, бедняци и там какви ли още не ЛЪЖИ? Пояснете, какъв е този възход, защото нищо не сме прочели от вас за това? Фекалния веднага да се изходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 41
sssaaa
преди 3 месеца
Xapoznai, точно Хитлер е излъгал Сталин и го е атакувал точно, когато най-малко са очаквали от тях като съюзници. Даже самият Сталин многократко е отхвърлял разузнавателната информация за това, като се е предоверил на нацистите. Така че моля те, недей пиши кой плюе на договорите със съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 22
xapoznai
преди 3 месеца
Този съюз звучи логично, но само на първо четене. После идва проблема с доверието, а исторически факти в тази насока колкото искаш - руснаците не ги интересуват договори, плюят на тях. Някакви координирани действия са възможни, но съюз едва ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 40
SnaGi
преди 3 месеца
До: khao, Не са 1000 а са 100000 на ден, контра офанзивата набира скорост и Украйна печели на всички фронтове. Ракетите на Русия свършиха и сега стреля с прашки. Призрака от Киев съществува и вече е свалил 5000 руски самолети сам. На това вие ушанчовците викате истина, а не пропаганда. "Интелектуалци" такива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 25
khao
преди 3 месеца
тия дни много пропагандни статии, да не би рашистите пак да са яли дървото?? Още ли умират по 1000 на ден или намаляха? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още