IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин и Москва готвят военен съюз, който ще измести САЩ като най-голяма сила

Сегашната геополитическа ситуация е коренно различна от времето на Студената вода, отбелязват от Вашингтон

19:00 | 28.12.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и руският президент Владимир Путин (вдясно). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и руският президент Владимир Путин (вдясно). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

"САЩ все още могат да се справят и с двете заплахи, но това ще изисква значително увеличение при споделянето на отговорността, особено сред европейските им съюзници, които вече видяха истинските последици от геополитическата "координация" между Русия и Китай след нахлуването в Украйна", добавя Уорд.

Все по-близките отношения между Китай и Русия се изграждат от десетилетия, но нахлуването на Русия в Украйна още повече засили прегръдката им, отбелязва в анализ сп. Foreign Policy.

Двете страни направиха ясен стратегически избор да дадат приоритет на отношенията помежду си предвид това, което възприемат като обща заплаха от страна на Запада, воден от САЩ. Задълбочаването на двустранните връзки е съпроводено от съвместен стремеж към глобално преустройство, тъй като и двете държави използват незападни многостранни институции като форума на групата БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), за да разширят влиянието си в развиващия се свят, коментира списанието.

Въпреки че в момента нито Пекин, нито Москва имат планове за създаване на официален военен съюз, големи сътресения, като например евентуален китайско-американски конфликт във връзка с Тайван, биха могли да го предизвикат.

Какво следва? Най-вероятно е китайско-руското сближаване да продължи, прогнозира Foreign Policy.

Списанието отбелязва, че това обаче не е неизменно, тъй като напредъкът може да ускори, забави или обърне посоката си. При липса на външни сътресения може да не се наложи Пекин и Москва да подобрят значително отношенията си в сравнение със сегашната им посока на развитие.

Си и Путин споделят сходни възгледи за враждебния Запад и признават стратегическите предимства на по-тясното си сближаване. Но те остават предпазливи един към друг, като никой от тях не желае да носи отговорност или да бъде подчинен на другия.

Големи промени или сътресения обаче биха могли да ги сближат с по-бързи темпове, отбелязва Foreign Policy. Ако Русия претърпи опустошителен военен неуспех в Украйна, който рискува да срине режима на Путин, Китай може да преразгледа въпроса за значителна военна помощ. Ако на свой ред Китай се окаже в голяма криза по отношение на Тайван или в конфликт със САЩ, Пекин може да се опре повече на Москва.

По време на евентуален конфликт за Тайван Русия би могла да се ангажира и с изгодна за нея агресия на друго място, която да обвърже Китай и Русия в очите на международната общност, дори ако действията на Москва не са координирани с Пекин, посочва в анализа си списанието, като допълва, че е възможна и промяна на посоката към все по-тесни китайско-руски връзки, макар че тя е далеч по-малко вероятна.

Някои експерти по китайска политика изразяват опасения, че Русия винаги ще дава приоритет на собствените си интереси пред всяко съобразяване с двустранните връзки. Ако например бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели още един мандат, той може да намали подкрепата на САЩ за Украйна и да предложи на Путин подобряване на отношенията.

Това, от своя страна, би могло да намали готовността на Кремъл да подкрепи Китай срещу САЩ. Не е ясно дали тези опасения се споделят от висшите китайски или руски лидери, но взаимното недоверие и скептицизъм към другия остават и у двете страни, заключава Foreign Policy.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
wart
преди 4 месеца
неконтролируем, безпощаден , зъл, и проклет . С всеки изминат ден става по трудно предсказуем като бесен пес е готов да се нахвърля срещу всеки който счита ,че застрашава хегемонията му. Ако се разпадне като държава ще е най доброто за цялото човечество иначе има вероятността от Трета световна война която по всяка вероятност ще е последната за човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 4 месеца
"Оста Русия-Китай представлява огромна заплаха за САЩ, като се има предвид, че ще трябва да се справяме със сигурността както в Европа и Азия, така и в Близкия изток с риск да бъдем разпънати, докато Пекин и Москва се координират, за да преследват съответните си регионални амбиции", посочва Уорд."' Тая престъпна *** е заплаха от 80 години насам особено след разпадането на СССР за цялото човечество. Това Световно зло лесно няма да се примири защото е коварен, хитър, подъл,агресивен, неконтролу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Mortagon
преди 4 месеца
Хитлер никого не е лъгал, просто не е имал друг избор. Четете повече! Виж от коя дата е плана за нападение на СССР. Ще ти дам жокер - Защо Румъния ни връща Южна Добруджа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 14
evlogi
преди 4 месеца
При първите сътресения или противоречия ще се изпокарат.Подобни като тия с мания за велики лидери не могат да мелят бращно дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 41
sssaaa
преди 4 месеца
"Конгреса заяви, че сега страната е изправена пред заплахи, "коренно различни (от) всичко, което са изпитвали в миналото, дори в най-мрачните дни на Студената война", поради възхода на Китай и Русия." Аз да питам Евроатлантичетата за какъв "възход" на Русия се пише в статията, та нали са пиянки, крадци на съдомиялни, технологично изостанали, блатни, бедняци и там какви ли още не ЛЪЖИ? Пояснете, какъв е този възход, защото нищо не сме прочели от вас за това? Фекалния веднага да се изходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 41
sssaaa
преди 4 месеца
Xapoznai, точно Хитлер е излъгал Сталин и го е атакувал точно, когато най-малко са очаквали от тях като съюзници. Даже самият Сталин многократко е отхвърлял разузнавателната информация за това, като се е предоверил на нацистите. Така че моля те, недей пиши кой плюе на договорите със съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 22
xapoznai
преди 4 месеца
Този съюз звучи логично, но само на първо четене. После идва проблема с доверието, а исторически факти в тази насока колкото искаш - руснаците не ги интересуват договори, плюят на тях. Някакви координирани действия са възможни, но съюз едва ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 40
SnaGi
преди 4 месеца
До: khao, Не са 1000 а са 100000 на ден, контра офанзивата набира скорост и Украйна печели на всички фронтове. Ракетите на Русия свършиха и сега стреля с прашки. Призрака от Киев съществува и вече е свалил 5000 руски самолети сам. На това вие ушанчовците викате истина, а не пропаганда. "Интелектуалци" такива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 25
khao
преди 4 месеца
тия дни много пропагандни статии, да не би рашистите пак да са яли дървото?? Още ли умират по 1000 на ден или намаляха? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още