IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има съгласие по правнообвързващ текст за допускане на България и Румъния в Шенген по въздух

Най-ранната възможна дата за въвеждане на схемата е март догодина, пише австрийското издание "Куриер"

18:11 | 30.12.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Министерството на вътрешните работи на Австрия е потвърдило, че след преговори на вътрешните министри на България, Румъния и Австрия в средата на декември е постигнато съгласие по правнообвързващ текст за допускането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух.

И трите искания на Виена са били взети предвид, пише австрийското издание "Куриер", цитирано от БНР. Тези искания са увеличаване на присъствието на "Фронтекс" в България и Румъния, повече средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухоземните граници и приемане на търсещи убежище в Австрия, особено от Афганистан и Сирия, от България и Румъния.

Документът е бил изпратен вчера вечерта на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Най-ранната възможна дата за въвеждане на схемата е март догодина, пише още изданието.

Министерството обаче подчертава, че в момента не се водят преговори за присъединяването на двете страни към сухопътния Шенген. Приемането във въздушния Шенген ще означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до Европа през терминалите за чужденци.

От правителсвото заявиха пред репортер на БНР, че няма да коментират темата за поетапното приемане на България и Румъния в Шенген, докато преговорите с Австрия не приключат и няма одобрен обвързващ правен документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 10
SnaGi
преди 4 месеца
До: zelka007, Брикс воден от индустриалния гигант номер 1, с най голямата мрежа от високоскоростни влакове в света и изказването, че нямало, кой 1 винтил за джанти да ти направи. Здраво се бориш за приза най-*** в Инвестор форума. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 4 месеца
До: RoyBatty ... ами след като влизат и ги пропускаме през външните граници на съюза , значи можем и да ги отглеждаме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
RoyBatty
преди 4 месеца
"От правителсвото заявиха пред репортер на БНР, че няма да коментират темата за поетапното приемане на България и Румъния в Шенген, докато преговорите с Австрия не приключат и няма одобрен обвързващ правен документ." ХА ХА ХА - те вече доста коментираха - Дянков ни успокой, че Австрия са поели тежък ангажимент да продължат да вдигат телефона ! Пропусна обаче да каже какво означава Бълария да приеме бежанци от Афганистан!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 21
zelka007
преди 4 месеца
До: ratten ... хех ... и кво ще правиш у брикс ?! там всеки издава виза на всеки , некъде се чака с месеци за такава ... няма роуминг , има по 5-10 евра на минута разговор , интернета е екзотика ... в 9/10 от градовете в тези държави в брикс трябва да се движиш с бодигард , щото си чужденец ... няма бърза помощ , няма болници , няма единна валута , няма хранителни стандарти , нямат пътища , нямат тоалетни и канализация ... :))) ... в тези държави няма кой един вентил на джанта да ти направи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 23
ratten
преди 4 месеца
никакъв шенген при тия условияда го пампурят меките европейски киткипо-добре в брикс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
Momchil_Matev
преди 4 месеца
Въобще не трябва да влизаме по този обиден начин! И трябва на русофилската Австро-Унгария, да им спрем газовото кранче по Шенгенски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още