IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отмени голяма част от имиграционния закон на Макрон

Решението обезсили много от отстъпките, които френският президент направи, за да получи подкрепа от крайнодясната опозиция

08:17 | 26.01.24 г. 1
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Френският Конституционен съд отмени голяма част от имиграционния закон на Еманюел Макрон, създавайки препятствие пред френския президент, който заяви, че реформата е необходима за защита на границите и на обществото, съобщава Financial Times.

Решението, което беше постановено от Конституционния съвет в четвъртък, означава, че Макрон няма да може да утвърди около 35 от 86 члена, включени в закона, който центристкият му алианс прокара едва-едва в парламента с подкрепата на депутати от консервативната опозиция. Това е още един знак за затрудненията през втория мандат на френския президент, сега когато центристкият му съюз вече няма парламентарно мнозинство.

В решението си съветът с деветима членове, сред които бивши политици и държавни служители, отхвърли много от по-суровите поправки, които ограничаваха правата на имигрантите и някои от придобивките им. Тези поправки бяха добавени от депутати от дясната партия „Републиканци“ и приети от депутатите на Макрон в замяна на тяхната подкрепа. Сред тях са изискване парламентът да обсъжда имиграционни квоти всяка година и по-строги критерии за вземането на членове на семейството във Франция от чужденци.

Но съдът не отхвърли членовете със съображение, че са противоконституционни, а вместо това ги отмени по процедурни съображения, като заяви, че поправките са твърде несвързани с първоначалните предложения на правителството, за да останат.

Сега Макрон има две седмици, за да утвърди оставащите части от закона или може да върне целия законопроект в парламента. Но близък до президента източник заяви, че законът ще бъде утвърден в окастрената си версия, за да може правителството да приложи постановленията му „възможно най-скоро“.

Вътрешният министър Жерал Дарманен изрази задоволство от решението на Конституционния съд, като заяви, че той е утвърдил „в цялост“ първоначалното предложение на правителството, преди то да бъде променено от депутатите. „Никога закон не е предоставял толкова много възможности за изгонване на закононарушители и толкова много изисквания за интеграцията на чужденци“, написа той в социалната мрежа Х.

Но надигащата се крайна десница, която отдавна определя ограничаването на имиграцията за свой основен приоритет, определи решението като провал. Жордан Бардела, лидер на партията „Национален сбор“ на Марин льо Пен, го нарече „удар на съдиите“, който „цензурира твърдите мерки, които са най-одобрявани от французите“. Бардела нарече закона „мъртвороден“ и заяви, че Франция се нуждае от референдум за имиграцията.

Имиграционният закон трябваше да бъде голяма реформа от втория мандат на Макрон, но липсата на парламентарно мнозинство го принуди да направи компромис с десните депутати. Когато законопроектът беше одобрен през декември, партията на Льо Пен обяви своя „идеологическа победа“.

В рядка проява на несъгласие почти една четвърт от 251 депутати в съюза на Макрон гласуваха против плановете или се въздържаха, а здравният министър подаде оставка.

Правозащитната организация Amnesty International определи частичното отхвърляне на закона в четвъртък за „победа за имигрантите“, а социалистът Оливие Фор заяви, че правителството „носи незаличимо петно“ заради направения компромис с десницата и крайнодесните.

Ан-Шарлен Безина, преподавател по право в университета в Руен, заяви, че решението на съда е мълчалив упрек към хаотичното функциониране на парламента. „Това е укор към работата на парламента... и показва колко е трудно да нямаш абсолютно мнозинство“, отбеляза тя пред телевизия Public Senat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
*Конституционният съд отмени голяма част от имиграционния закон на Макрон* - Макрон има бързо, просто и лесно решение - да вземе пример от нас и да поправи Конституцията. Нашата *Сглобка* създаде нов принцип в правовата държава: *Ако Конституцията не допуска приемането на Твой закон, променяш Конституцията!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още