IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в САЩ реши, че Тръмп няма имунитет срещу опита му да подмени резултатите от изборите

Бившият президент се зарече да обжалва съдебното решение

21:58 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп няма имунитет срещу обвиненията, че е подготвял заговор да подмени изборното си поражение през 2020 г., постанови федерален апелативен съд. С това решение бившият американски президент се доближава до безпрецедентен наказателен процес, предава Ройтерс.

Тричленен състав на Федералния апелативен съд на САЩ в окръг Колумбия отхвърли твърдението на Тръмп, че срещу него не може да бъде образувано наказателно преследване, тъй като предположенията са свързани с официалните му отговорности на президент.

„Не можем да приемем, че президентството поставя бившите си обитатели над закона за времето след това“, се казва в единодушното решение на съдебния състав.

Съдът заключи, че всеки изпълнителен имунитет, който може да предпазва Тръмп от наказателни обвинения, докато е служил като президент, „вече не го защитава от това съдебно преследване“.

Решението, което Тръмп се зарече да обжалва, парира опита му да избегне съдебен процес по обвинения, че е подкопал устоите на американската демокрация и предаването на властта, въпреки че затвърждава позицията си като фаворит за президентската номинация на Републиканската партия.

Говорителят на предизборния щаб на Тръмп заяви, че решението „застрашава основите на нашата Република“.

„Без пълен имунитет президентът на САЩ няма да може да работи нормално!“, каза говорителят Стивън Чунг в изявление. Той допълни, че Тръмп ще обжалва, но не каза дали първо ще поиска пълен съдебен състав да направи преглед на решението или ще се обърне направо към Върховния съд на САЩ.

Делото ще бъде замразено поне до понеделник, за да има време Тръмп да обжалва пред Върховния съд.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че бившите президенти имат право на цялостна правна защита и срещу тях не може да бъде образувано наказателно преследване за официални действия, освен ако първо не бъдат изправени пред импийчмънт от Камарата на представителите и отстранени от длъжност от Сената.

Камарата на представителите два пъти предприе процедура по импийчмънт срещу Тръмп, но всеки път републиканците в Сената гласуваха с достатъчно мнозинство, за да го оправдаят.

Тръмп многократно изразяваше твърдението си за имунитет в предизборната си кампания и в социалните мрежи, като предупреди, че бъдещата му администрация може да започне съдебно преследване срещу президента Джо Байдън, негов вероятен опонент на изборите през ноември, ако се върне в Белия дом.

Ако спечели изборите, Тръмп може да се самопомилва или да даде указания на министерството на правосъдието да прекрати делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още