IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладката победа за Тръмп в Ню Хемпшир показва опасни подводни камъни за кампанията му

Джо Байдън спечели първичните избори на демократите в Ню Хемпшир, без да участва

07:24 | 25.01.24 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Доналд Тръмп засега върви уверено към номинация на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ, след като спечели убедително първите два щата от първичните избори - Айова и Ню Хемпшир. Това се случва за първи път в историята на републиканците.

Опонентът му Ники Хейли се надяваше да успее да изравни резултата именно в Ню Хемпшир - щатът, известен с избиратели, споделящи малко по-различни възгледи от мейнстрийма. Това не се случи, но вотът показа и някои "алармени сигнали", на които Тръмп трябва да обърне внимание, пише Politico.

Изданието цитира резултата - 54,6% за Тръмп, спрямо 43,2% за Хейли, и отбелязва, че за щат като Ню Хемпшир победа с над 50 на сто е показателна, че Тръмп е искан и ще е най-вероятният кандидат за президент на републиканците.

Ники Хейли обаче не се предава: "Състезанието още не е приключило", коментира тя, отчитайки, че няма да се откаже от борбата, както направиха останалите кандидати. За нея следващите месеци няма да са никак леки. Мичиган, например, е щат с умерени избиратели, но Хейли трябва да успее да удържи подкрепата, включително и финансова, повече от месец, докато стигне до него и т.нар. Супервторник (5 март), който се води решаващ за първичните избори в САЩ.

Социологическите проучвания показваха, че разликата в Ню Хемпшир между първия и втория ще бъде повече от 20%, но реално тя е два пъти по-малка, още повече на фона на отказа на останалите кандидати, които насочиха своите поддръжници да подкрепят Тръмп. Това е един от първите сигнали за бившия президент, който да го накара да обмисли следващите си стъпки.

Още повече, че сега съдебните битки на Доналд Тръмп започват и тепърва ще оказват влияние върху кампанията му. Следващата "спирка" на кампанията е Невада на 8 февруари. На същата дата във Върховния съд ще има изслушване по делото дали да допусне Тръмп до президентските избори, позовавайки се на 14-ата поправка на Конституцията, ограничаваща участващи и подстрекаващи бунтове да заемат държавни длъжности. Досега тази поправка не е тълкувана от Върховния съд и не е ясно дали опитите на Доналд Тръмп да отмени изборните резултати през 2020 г. и призивите към неговите поддръжници да превземат Капитолия ще бъдат разгледани като бунт срещу държавността.

Ники Хейли отказа участие в Невада, където очакванията са, че Доналд Тръмп е сигурен победител, и ще се съсредоточи в Южна Каролина - нейният роден щат. Ситуацията обаче и там не предвещава лесна победа за нея.

Съдът ще играе основна роля в президентските избори

Срещу Тръмп се водят още няколко дела, включително и криминални, а 84% от гласувалите за Хейли в Ню Хемпшир са на мнение, че той не може да бъде президент на САЩ, ако бъде осъден за престъпление, дори и то да не е ограничаващо кандидатурата му. Подобно мнение вероятно се споделя и от други републиканци, които не го одобряват, а той ще има нужда от гласовете им през ноември.

Според проучвания на общественото мнение, проведено по заявка на The Wall Street Journal, Джо Байдън има преднина, макар и нищожна - 46% на 45%, ако Доналд Тръмп получи каквато и да е осъдителна присъда.

Всъщност Ню Хемпшир се оказа голям успех и за Джо Байдън, който дори не се кандидатира за първичните избори тук. Причината е, че Националният комитет на Демократическата партия поиска да даде по-голяма тежест на Южна Каролина, Невада, Джордия и Мичиган в първичния избор. Байдън се съобрази и се "отписа" от бюлетината. Избирателите на демократите обаче не уважиха това решение и ръчно дописаха името му в бюлетините. Така, без реално да участва, Байдън спечели вота със 70% от гласовете на избирателите.

Националният комитет няма да отчете резултата, но той действително е показателен за нагласите сред хората на фона на всички коментари за спадащ рейтинг.  

Проучването на WSJ показа още, че избирателите обръщат внимание на два основни въпроса - икономическото състояние на САЩ и миграционната политика. От август насам икономиката (която е в много по-добро от очакваното състояние) започва да губи тежест за сметка на емиграцията, което вероятно е породено и от споровете в Конгреса, които се следят с голямо внимание и в Европа, защото се обвързаха с подкрепата за Украйна.

Като цяло социологическите проучвания показват, че американците не харесват нито Тръмп, нито Байдън - единият заради съдебните битки, а другията - заради възрастта му (82 години към датата на изборите през ноември). Изборите в Ню Хемпшир показват, че битката между Тръмп и Байдън ще бъде решена именно от тези разколебани кандидати и двамата трябва да започнат да работят, за да ги привлекат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още