IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се първият участък на "Хемус" да е готов до края на годината

Строи се по договорите, сключени по инхаус процедурите, уточни регионалният министър Виолета Коритарова

11:52 | 13.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Възобновено е строителството на автомагистрала "Хемус". Строи се по договорите, сключени по инхаус процедурите и първият участък ще е готов до края на тази година. Това каза по bTV служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

По думите й магистрала "Хемус" не е готова, защото през „тези три години се създаде хаос". „Бяха упреквани предишни правителства за начина на възлагане. Но встъпвайки в длъжност, получих информация, че строителството продължава. Строи се по договорите, сключени по инхаус процедурите, като договорите са индексирани със значителни суми“, посочи министърът.

Коритарова посочи, че по първия участък от „Боаза“ до Дерманци се строи от началото на сезона и са изпълнени 68% от него. По втория участък дейностите също продължават - изпълнени са над 23% от строителните работи. По третия участък са изпълнени над 50%“, уточни Коритарова.

„Очакваме първият участък да бъде завършен до края на 2024 г. Останалите участъци до Плевен ще бъдат завършени до края на 2026 година“, каза регионалният министър. 

„Хаосът трябва да бъде спрян. Продължаваме с договорите за текуща поддържка, за да може ремонтите да са планирани и извършвани своевременно. Ако не го направим, следващият регионален министър ще е в много трудна ситуация“, допълни Коритарова.

Според нея лошото състояние на пътищата се дължи на това, че три години няма договори за поддръжката им. "Моето решение е да продължа прекратените процедури от предшественика ми за сключване на договори за поддръжка“, коментира служебният министър. И увери, че ще се работи така, че да няма съмнения в избора на изпълнители. „Желанието ми е изборът да е реален и на най-добрата оферта“, каза тя и допълни, че няма да бъдат избирани фирми, близки до властта.

Има сключени договори с фирми за пътна поддръжка за регионите София, Кюстендил, Перник и Смолян. За другите региони процедурите са в ход. 

„Почти всички пътища са за основен ремонт, защото три години нямаме текущо поддържане. Пътната агенция ще направи план за извършване на ремонти. Той трябва да се изпълнява в съответствие с договорите, за да разчитаме на ремонтирани пътища преди края на летния сезон“, подчерта Коритарова.

„Не можем да обещаем, че всичко ще стане с магическа пръчка. Важно е да осигурим безопасно движение по нашите пътища…За ремонта на пътища е необходим голям ресурс. Предвидени са средства“, допълни тя.

Смените в ДНСК и АПИ

„Всеки министър има право да избере екипа, с който ще работи и ще бъде свършена неотложната работа. Смених шефа на АПИ, защото се запознах с одитния доклад, възложен от министър Андрей Цеков, в който са констатирани нарушения от страна на Ясен Йорданов“, коментира Виолета Коритарова. „Одитният доклад е изпратен до АДФИ. От там потвърдиха резултатите от вътрешния одит. Ще бъдат сигнализирани съответните органи“, уточни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още