IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на НАСА ще посети България наесен

Българските министри на визита в САЩ са разговаряли за инвестиции у нас с Tesla, Lockheed Martin, FedEx и др.

12:58 | 08.02.24 г.
Бил Нелсън и Асен Василев, снимка: Министерство на финансите
Бил Нелсън и Асен Василев, снимка: Министерство на финансите

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън е получил покана от правителството да посети България наесен. Поканата му е била връчена от министъра на финансите Асен Василев на втория ден от посещението му във Вашингтон, съобщават от пресслужбата на финансовото министерство.

Нелсън е потвърдил, че ше дойде в България през октомври тази година. По време на срещата са обсъдени възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА.

„България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни”, казва финансовият министър по време на срещата. Той припомня, че ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението „Артемида“ – програма на НАСА, в която участват 34 правителства, за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Василев, заедно с министъра на икономиката Богдан Богданов, е провел срещи с представители на водещи американски компании, на които са обсъдили възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места у нас. Сред компаниите са Tesla, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Министрите са взели участие и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара.

Според пресцентъра на финансовото министерство американският бизнес е заявил интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

„Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома”, казва Василев пред представителите на изброените компании. Той изтъква инвестиционните предимства на страната ни, като посочва, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от ЕС държавна помощ.

От своя страна, министърът на икономиката Богдан Богданов подчертава, че от 2017 г. досега търговията между България и САЩ нараства въпреки отрицателните ефекти от пандемията от COVID-19.

„През 2022 г. двустранният търговски обмен достигна исторически връх – 2,035 млрд. долара. България желае да продължи и развива тази положителна тенденция“, казва той.

„Разчитаме директните американски инвестиции да развиват икономически сектори, способни да издържат на силна конкуренция и да приемат бизнес практиките, етиката и технологиите на чуждестранните инвеститори“, каза Богданов. Според него IT секторът е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни.

Специален акцент по време на срещите е поставен върху включването на България във вериги на доставки, което би създало възможности за производства с по-висока добавена стойност.

Финансовият министър Асен Василев е провел среща и с бившите американски посланици в София Марси Рийс, Ерик Рубин и Ричард Майлс, според които напредъкът на България е забележим, особено през последната половин година. Те са поздравили финансовия министър за бюджетната политика и усилията да се повишат доходите и да се премахнат неравенствата, става ясно от съобщението на пресцентъра на Министерството на финансите.

По време на работното си посещение в САЩ министър Богданов и заместникът му Николай Павлов са се срещнали и с представители на групата на Световната банка, на която са обсъдени възможностите за сътрудничество при управление и привличане на инвеститори в индустриалните зони у нас и изграждането на нови зони с използването на публично-частно партньорство. На среща с Диеп-Нгуен ВанХаут, директор климатични иновации в централата на  Международната финансова корпорация (IFC) към групата на Световната банка (СБ) във Вашингтон, стана ясно, че институцията отпуска средства за развитието на стратегия и анализ на тези проекти.

На срещата представителите на групата на Световната банка са оценили конкурентните предимства на България като отлични за изискванията на азиатските производствени инвеститори, които IFC има готовност да привлече и финансира, се посочва в съобщение от Министерството на икономиката и индустрията.

Договорено е посещение на екип на IFC за продължаване на разговорите и подписване на Меморандум за сътрудничество в сферите на проведените разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още